Звернення ректора Львівської політехніки до Дня пам’яті жертв голодоморів

Юрій Бобало, ректор Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Шановна політехнічна спільното!

Щороку, в останню суботу листопада, у наших вікнах палахкотить свіча, яка стала символом вшанування жертв голодоморів — загиблих, живих і ненароджених.

Цьогоріч минає 90 років із часу однієї з найбільших трагедій в історії нашого народу —  Голодомору 1932–1933 років. Залишається щораз менше живих свідків звірств радянської тоталітарної влади, що вимела кожну зернину, відібрала навіть найменший окраєць хліба від людей, які не хотіли служити тиранові. Ще досі науковці виявляють жахливі факти нищення України голодом. Від них холоне кров…

Ще недавно нам здавалося, що в сучасному цивілізованому світі такі звірства не можуть повторитися. Та, переживаючи дев’ятий рік війни і другий рік повномасштабного вторгнення, ставши свідками тортур, розстрілів, жорстоких злочинів російських окупантів у різних частинах нашої держави, мусимо розуміти, що той самий ворог застосовує ті самі методи, що й колись.

Сьогодні світ спостерігає за трагедією нашого народу і далеко не завжди готовий до радикальних кроків, щоб зупинити кровожерливих убивць. Тому кожен із нас має стати амбасадором і розповідати правду про цю війну, кричати на весь світ про те, яка біда коїться в центрі Європи.

Кілька тижнів інтернетом ширять статтю The Independent про те, що путін, як колись сталін, хотів приректи наш народ на голодну смерть. Міжнародна юридична компанія з прав людини Global Rights Compliance (GRC) у своєму звіті засвідчила, що росіяни 24 лютого 2022 року навмисно взяли на приціл багаті на зерно райони й інфраструктуру для виробництва продовольства. Ворог щоденно експортував 12 000 тонн зерна з усіх окупованих територій. Голод знову мав стати ще одним інструментом війни проти українців.

Мусимо пам’ятати, яких великих втрат зазнав і досі зазнає наш народ. Як цинічно працює пропаганда і якою нещадною є гібридна війна, що її росія веде проти кожного з нас. Надважливо робити правильні висновки, щоб не допустити повторення трагедій.

У ці дні згадаймо мільйони наших земляків, яких знищила страшна тоталітарна машина. Вічна їм пам’ять і шана!