У Верховній Раді визначились із молодими вченими, які отримуватимуть іменні стипендії у 2021 році: серед них є політехніки

Центр комунікацій Львівської політехніки
Верховна Рада України

Цього тижня у Верховній Раді України відбулось засідання об’єднаної конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук.

У роботі конкурсної комісії Національний університет «Львівська політехніка» представляв доцент кафедри електронних обчислювальних машин Анатолій Ігнатович, який увійшов до складу конкурсної комісії за рішенням Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 18 грудня 2019 року (протокол № 18). Комісія розглянула питання проведення конкурсу та подання щодо призначення у 2021 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених ― докторів наук.

Як зазначив Анатолій Ігнатович, на отримання 30 іменних стипендій подали 90 робіт: 69 ― молоді науковці, які працюють у закладах вищої освіти, що підпорядковуються Міністерству освіти і науки України, та 21 роботу ― науковці з галузевих академій наук. Також одну роботу висунули на здобуття одразу дві установи, а дев’ять робіт номінували вчені, вік яких перевищив 40 років, тож їх відхилили від участі в конкурсі. З 80 робіт, які, у підсумку, допустили, 8 ― подали львів’яни.

― Від Національного університету «Львівська політехніка» конкурсна комісія розглядала роботи одразу трьох науковців: Степан Шаповал, «Новітні системи сонячного теплопостачання, що суміщені із зовнішніми огородженнями енергоефективних будівель і споруд», Іван Опірський «Розробка й удосконалення методів захисту інформації для протидії несанкціонованому доступу на об’єктах інформаційної діяльності та їх телекомунікаційних мережах», та Федір Іващишин, «Гетерофазні нанокомпозити із квантовими механізмами генерування та накопичення електричної енергії». Водночас, за підсумком рейтингового оцінювання у число 30 кращих потрапили лише дві роботи ― Степана Шаповала та Федора Іващишина, які пройшли перші два етапи відбору та рекомендовані Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій для включення до числа стипендіатів, ― розповів член конкурсної комісії Анатолій Ігнатович.

Довідково: постановою Верховної Ради України «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук» засновано 30 іменних стипендій для молодих учених – докторів наук із щомісячною виплатою кожної у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня року отримання стипендії.

Скріншот з онлайн-засідання Скріншот з онлайн-засідання Анатолій Ігнатович з колегами