Львівські політехніки з R&D-центру долучилися до Ротарійського ділового форуму інновацій, стартапів та можливостей

R&D-центр Львівської політехніки
Фото із заходу

28–29 жовтня 2023 року ротарійці та ротарактівці провели у Львові Ротарійський діловий форум – щорічну подію, яку організовує Комітет професійного служіння / Ділова Рада 2232 (Rotary International Д2232) для бізнес-середовища зі всієї України. Цьогорічний захід був присвячений інноваціям, стартапам та можливостям. Учасниками форуму у 2023 році стали понад 140 досвідчених бізнесменів та креативних підприємців-початківців із 17 міст України.

Ротарійський діловий форум 2023 був спрямований на популяризацію та підтримку інноваційної діяльності, стартапів та культури молодіжного підприємництва, створення комунікаційної платформи для налагодження ефективного діалогу представників бізнесу, наукових, освітніх і громадських організацій, органів державної влади, пошуку інвестиційних ресурсів і додаткових джерел фінансування перспективних інноваційних проєктів, ідей та розробок.

У першій частині форуму учасників ознайомили з програмами підтримки інноваційних розробок в Україні та світі від Ротарі Інтернешнл, Львівської обласної військової адміністрації, Львівської обласної ради, Агенції регіонального розвитку Львівщини, ПАТ «Кредобанку», благодійного фонду «Фундація Кредо».

Практичними аспектами впровадження інновацій, зокрема сучасними проблемами захисту авторських прав інновацій та стартапів, поділився Олексій Дегтяренко, голова Ділової ради Ротарі Інтернешнл, практикуючий адвокат у сфері інтелектуального права. Натомість про особливості формування стартап-культури та організацію R&D екосистеми присутнім розповіла Олена Лукачук, виконавча директорка Ротаракт клубу Львів, наукова співробітниця R&D-центру (Науково-дослідна частина) Національного університету «Львівська політехніка».

У рамках форуму було проведено Конкурс інноваційних ідей та стартапів. Понад 20 команд продемонстрували власні ідеї та розробки у сфері оборони, медицини, IT & Digital, сільського господарства, харчової та легкої промисловості, енергетики, екології, освіти. Львівські політехніки Володимир Самарик, Володимир Старчевський та Роман Небесний у межах цього конкурсу презентували проєкт із виготовлення гідрогелевих засобів медичного призначення Aquior. Натомість наукова співробітниця R&D-центру Університету Олена Лукачук ознайомила присутніх з інноваційною моделлю неформального навчання молоді Innovation Hub, яка поєднує у собі навчання, інноваційні ідеї, поради експертів, актуальні можливості, вітчизняні та європейські практики, дозвілля, особисті контакти і запити кожного учасника.

Генеральним спонсором призового фонду для переможців конкурсу інноваційних ідей стартапів став благодійний фонд «Фундація Кредо» в особі Соломії Говорухи, яку було обрано головою конкурсної ради. До неї увійшли представники профільних кластерів: оборонного, медичного бізнесу, біоекономіки, ІТ Кластеру, Агенції регіонального розвитку, Постійної комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівської обласної ради. Також переможці конкурсу отримали відзнаки від голови Ділової ради Ротарі Інтернешнл Д2232 Олексія Дегтяренка та заохочувальні призи – набори крафтових сирів від керівника проєкту «Сімейні молочні ферми» Олександра Лісовського.

У другий день заходу ротарійці та ротарактівці відвідали з екскурсією головний корпус та Машинну залу Національного університету Львівська політехніка, де дізналися про розвиток інновацій у різний час, познайомилися із розробками львів’ян та ротарійців ХІХ–ХХІ століть, формуванням культури винаходів в Україні, Польщі, Австрії та Німеччині. У межах екскурсійного дня також відвідали цех виробництва гідрогелевих пов’язок, на підтримку яких громадська спілка «Дистрикт Ротарі Інтернешнл 2232» виділила вже понад 1,2 мільйона гривень.

Під час екскурсії працівники НДЛ-1 R&D-центру Львівської політехніки запустили партію виготовлення протиопікових ковдр, і присутні отримали унікальну можливість побачити повний цикл виготовлення гідрогелевого полотна, процес стерилізації, пакувальний апарат у дії, який спільними зусиллями ротарійської спільноти було передано для наукової групи, та поспілкувалися з професорами-хіміками Володимиром Самариком, Наталією Носовою і Сергієм Варваренком про проблеми й потреби виробництва вітчизняних гідрогелевих засобів медичного призначення.

Докладніше – на сторінці R&D-центру Львівської політехніки у соцмережі Фейсбук.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу