Дискусія довкола науки і релігії з академічним капеланом Львівської політехніки отцем Тарасом Жеплинським

Ірина Сайкевич, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото із заходу в НТБ

19 квітня у приміщенні Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» відбулася зустріч із капеланом отцем Тарасом Жеплинським на тему «Наука і релігія — заперечення чи доповнення?». Організували її у співпраці з бібліотекою Центр порятунку української культурної спадщини та Благодійний фонд Нагірних.

Тарас Жеплинський — випускник Львівської політехніки, а також колишній доцент кафедри хімічної технології силікатів. Нині він священник храму Вознесіння Господнього УКГЦ Франківського деканату м. Львова. На зустріч були запрошені всі охочі, тому серед її учасників можна було побачити людей різного віку, яких цікавило, доповнюють чи суперечать одна одній наука і релігія.

Маючи академічну освіту в галузі хімії та досліджуючи самостійно наукові джерела, отець поділився зі слухачами аспектами різних наукових поглядів на еволюцію, теорію великого вибуху та інші суперечливі питання з погляду фізики, математики, біології й Біблії. На думку Тараса Жеплинського, усі ключові моменти, які є доведеними в науці, лише підтверджують існування Бога, але «іншими словами», і не суперечать Біблії.

Почувши про різноманітні дослідження та підтвердження, усі в аудиторії змогли пороздумувати над уривком з Євангелія від Марка, розділ 7. Через цей уривок отець підвів до думки, наскільки важливо бачити контекст, який дає нам Бог у Своєму Слові, і що багатьох речей ми як люди не можемо до кінця збагнути: якими є шляхи Того, Хто все створив.

Після доповіді кожен охочий мав змогу поставити запитання, що переросло у тривалу дискусію. Чудовим завершенням заходу стала відповідь отця на запитання від учасниці «Як ви ставитеся до розширення атеїзму і його пропаганди у багатьох книгах, навчальних закладах тощо, що впливає на ставлення молоді до віри?» — «Зло захопить світ, якщо добро перестане щось робити, тому насамперед сьогодні я прийшов говорити з вами».


Фото зі сторінки Науково-технічної бібліотеки у соцмережі Фейсбук

Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ