Другий день Міжнародної конференції «Сучасні досягнення в харчовій, органічній та полімерній хімії»

Кафедра органічної хімії Львівської політехніки
Фото з конференції

Другий день Міжнародної наукової конференції «Сучасні досягнення в харчовій, органічній та полімерній хімії» був насиченим цікавими усними доповідями від вчених з різних країн та міст.

Ранкова сесія розпочалася з доповіді студентки четвертого курсу Анастасії Чеботар (науковий керівник професор Володимир Дончак), яка презентувала результати своїх досліджень про синтез та використання мономерів на основі рослинних олій для створення полімерів із температуро-індукованими переходами в області фізіологічних температур. Її робота відкриває нові можливості для створення біоматеріалів для медичних застосувань. Після цього аспірантка IV року навчання Яна Шимборська (науковий керівник професор Юрій Стецишин) розповіла про свої дослідження щодо створення кополімерних щіток, чутливих до дії зовнішніх чинників, з метою їх застосування у тканинній інженерії. Ця робота має потенціал для вдосконалення методів лікування та відновлення тканин.

Сесію продовжила аспірантка Svitlana Tymetska з Jagiellonian University у Польщіз доповіддю про застосування модифікацій полімерів для оцінки відповіді фібробластів, походженням із NSIP та IPF. Останньою на ранковій сесії виступила Ольга Майкович з Університету Ле Ману у Франції, яка детально розглянула проблеми синтезу та властивості гібридних гідрогелів на основі желатину структурованого диепоксидом поліетиленгліколю.

Потім виступила доцент Олена Подобій, яка приготувала свою доповідь у кооперації з професором Михайлом Мілюкіним (обоє з Національного університету харчових технологій). Вона поділилися сучасними підходами до отримання концентратів рослинної сировини та ідентифікації антоціанів. Їх дослідження спрямовані на поліпшення якості продуктів харчування та розвиток нових методів аналізу.

Продовженням конференції була робота Школи молодих вчених «Сучасні досягнення у полімерній хімії та наноструктурах». Слід відзначити великий інтерес студентів хімічних спеціальностей до цієї події. Окрім 20 зареєстрованих осіб, загалом участь у ній взяли близько 50 осіб в онлайн- та офлайн-форматах.

Першою доповідачкою була Dr. Katarzyna Gajos з Jagiellonian University в Польщі. Вона розглянула аспекти аналізу поверхонь інтерфейсу біосенсорів, використовуючи метод мас-спектрометрії TOF-SIMS (Time-Of-Flight Secondary Ion Mass Spectrometry). Після цього аспірантка Яна Шимборська поділилася доповіддю про сучасні методи дослідження структури прищеплених полімерних щіток. Далі виступив Yehor Polunin, аспірант із North Dakota State University, USA. Він презентував інструментальний підхід до аналізу термомеханічних властивостей термопластів і реактопластів, який має велике значення для розвитку нових полімерних матеріалів. Аспірант Bohdan Domnich (випускник кафедри органічної хімії), також із North Dakota State University, USA, виступив з лекцією про методи дослідження полімерних матеріалів, розглядаючи їхню еволюцію від латексів до зшитих полімерних плівок.

Завершилася ця частина конференції нагородженням студентів Степана Колобича та Ірини Юринець, які навчаються у магістратурі за спеціалізацією «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів». Вони стали першими лауреатами відзнаки імені професора Станіслава Воронова, вручення дипломів та цінних подарунків, за дорученням професор Андрія Воронова з North Dakota State University, USA (який є меценатом даної премії), здійснив професор Володимир Дончак. У привітальному слові професор А. Воронов відзначив, що є два критерії для оцінки учасників програми: це успіхи у навчанні та наукова робота, і друге було завжди особливо цінне для професора С. Воронова.

Завершення конференції було насиченим і цікавим. Професор Орест Гевусь поділився результатами своїх досліджень щодо поверхнево активних мономерів та ініціаторів радикальної полімеризації, зокрема похідних гексоз. Його доповідь була актуальною і важливою для розвитку нових полімерних матеріалів. Після цього Dr. Zoriana Demchuk з Oak Ridge National Laboratory, Tennessee, USA (також випускниця кафедри органічної хімії) презентувала свої дослідження щодо створення стійких теплоізоляційних пін з олій рослинного походження, які можуть бути перероблені «на вимогу». Ця доповідь розкрила важливість розвитку стійких та екологічно чистих матеріалів у сучасній хімії.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції