Завідувач кафедри ХТНР дав інтерв’ю порталу Liga.net щодо перспектив розвитку водневої енергетики у світі та Україні

Кафедра хімії і технології неорганічних речовин Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Завідувач кафедри хімії і технології неорганічних речовин Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки професор Зеновій Знак дав інтерв’ю порталу Liga.net щодо сучасного стану та перспектив розвитку водневої енергетики у світі та Україні, яка стрімко розвивається в останні десятиліття.

Науковець Університету відзначив, що у багатьох розвинених країнах створено Водневі асоціації, розроблено відповідні національні програми. Водночас звернув увагу на надто малі обсяги фінансування водневих програм в Україні, хоча технологічні й транспортні можливості нашої країни є чималими.

Зеновій Знак наголосив, що на кафедрі хімії і технології неорганічних речовин розроблено технологію одержання водню із сірководню, який є відходом процесів очищення нафти й газу від сполук сірки. При цьому одночасно з отриманням цільового продукту – водню – та супутнього – полімерної сірки – можна розв’язувати й екологічне питання, оскільки сірководень належить до високотоксичних газів, ефективна утилізація якого залишається проблемою й сьогодні.

Кафедра ХТНР має дотичність і до електрохімічних методів генерування водню. А професор Орест Кунтий веде дисципліну «Електрохімічна та воднева енергетика».

Фрагменти інтерв’ю використано під час підготовки статті Глобальний перехід на водень – більше не фантастика, а справа кількох років у межах спецпроєкту «Революція водню. Нова історія LIGA.net про наш світ за 25 років».