Завершила роботу ХVII Міжнародна школа україністики «Крок до України»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-школи

28 липня 2022 року відбулося закриття ХVІІ Міжнародної школи україністики «Крок до України». Цьогорічна школа Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» стала форпостом в охороні українського мовного і культурного фронту у світі, адже пройшла в умовах війни, яку розв’язала російська федерація на території України та яка нищить не лише народ та інфраструктуру, а й нівечить українську культуру, мистецтво, слово. Для захисту України від агресора половину внесків учасників Школи організатори передали на потреби Збройних сил України.

У ХVІІ Міжнародній школі україністики «Крок до України», яка проходила з 18 по 31 липня 2022 року, взяли участь студенти з Австралії, Аргентини, Бразилії, Лівану, США, Грузії, Німеччини, Японії та Казаxстану, серед яких 10 українок з діаспори, які рішенням Стипендійного комітету Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, на чолі з в. о. Голови СФУЖО Євгенією Петровою, одержали Стипендію імені Анни Кісіль. Слухачі школи навчалися у невеликих групах, відповідно до рівня володіння мовою, та обирали зручний для себе графік навчання.

Викладачами школи були наукові співробітники МІОКу, доктори філософії, автори підручників та посібників з української мови як іноземної, статей з методики викладання УМІ, серед яких: Марія Лизак, Ангеліна Паращина, Оксана Трумко, Назар Данчишин, Олена Мицько. Координувала роботу школи Ольга Руснак, адміністрував – Андрій Яців, заступник директора Інституту.

Студенти прослухали двотижневий інтенсивний курс з української мови як іноземної, у програмі якого: щоденні заняття з української мови, щоденна розмовна практика, дискусійні клуби на культурологічні теми за участю фахівців з літературознавства, мистецтвознавства, фольклористики тощо. Для слухачів школи була створена віртуальна україномовна платформа для спілкування українською із викладачами та усіма студентами школи під час та після завершення школи.

У межах школи відбувся Дискусійний клуб «Три музи Ігоря Калинця», який провів Назар Данчишин, поет, літературознавець, кандидат філологічних наук. Він ознайомив студентів із життєписом Ігоря Калинця – видатного українського літератора, політв’язня, борця за Незалежність України. Учасники розмови торкнулись питань історії України та української літератури, сьогочасної москво-української війни.

Модераторкою Дискусійний клубу «Сковорода тут і тепер» виступила літературознавиця Ангеліна Паращина. Центральним у розмові був життєпис та тексти українського Сократа. Студенти школи переглянули та обговорили анімаційну біографію філософа, відвідали віртуальну екскурсію Сковородинівкою.

Слухачі школи занурилися в атмосферу традиційної української культури під час Дискусійного клубу «Ой хустино, хустиночко, мережана, шита…», який провела Оксана Галайчук, фольклористка, кандидатка філологічних наук. Студенти з різних країн світу дізналися багато нового про такий обов’язковий елемент українського жіночого одягу як хустка. Зокрема, почули про історію походження, особливість носіння та традиції використання хустки як у давнину, так і тепер. Великий інтерес викликав майстер-клас із зав’язування традиційної української хустки, під час якого студентки самостійно спробували красиво пов’язати голову різними способами: «корабликом» (як на Поліссі), «із гушами» (як на Гуцульщині), «із ріжками», «по-галицьки», із двох хусток різних розмірів тощо.

У межах школи відбувся Дискусійний клуб «Олена Пчілка та українська вишивка». Захід модерувала Оксана Горда, мовознавиця, кандидатка філологічних наук, яка ознайомила слухачів із розмаїтим світом українських візерунків, великою кількістю символів і технік вишивання, регіональними особливостям вишиванок, а також їхньою знаковістю в долі багатьох українців. Велике зацікавлення у студентів викликала інформація про першу колекціонерку українських узорів – Олену Пчілку – та її внесок у збереження народних орнаментів. Говорили і про творчість сучасних дизайнерок, які продовжують життя давнього мистецтва у своїх колекціях та популяризують українську вишиванку у світі.

Церемонію закриття ХVІІ Міжнародної школи україністики «Крок до України» відкрила Наталія Чухрай, проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків НУ «Львівська політехніка». Пані Чухрай звернула увагу на актуальність роботи МІОКу, особливо в сучасних умовах, у сфері популяризації української мови та культури за кордоном, адже це – один із важливих напрямів міжнародної політики університету.

З вітальним словом виступила Євгенія Петрова, вуконувачка обов’язків Голови СФУЖО. Пані Петрова привітала із завершенням навчального курсу слухачів школи та володарок Стипендії імені Анни Кісіль, заснованої СФУЖО на світлу пам’ять Анни Кісіль – відомої української діячки, Голови СФУЖО у 2018–2020 роках, палкої українки, щедрої меценатки, яка всебічно підтримувала вивчення української мови та культури серед молоді діаспори.

Учасники школи отримали сертифікати про успішне проходження навчального курсу української мови з рук Ірини Ключковської, засновниці Школи україністики «Крок до України», директорки Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою. Пані Ключковська, розповідаючи про важливість проєкту зазначила, що «вивчення української мови сьогодні набуває особливого значення, адже в Україні воюють усі: воїни – на фронті, викладачі – за робочим столом біля комп’ютера, студенти теж долучаються до боротьби в цій війні за нашу ідентичність. Ми разом творимо загін армії, який працює над утвердженням нашої рідної мови».