Як правильно поставити наші життєві фінансові цілі?

Олексій Другов, д.е.н., професор кафедри менеджменту організацій Львівської політехніки
Олексій Другов

У попередній статті ми з вами обговорили важливість фінансового планування в нашому житті й визначили основні його категорії. Сьогодні наша мета – зрозуміти, як правильно сформувати наші особисті фінансові цілі та зробити їх такими, щоб ми могли їх досягнути чимшвидше.

Є така мудрість: «Човен, який не знає, куди пливе, ніколи не матиме попутного вітру». Так само й ми. Коли не маємо чіткого плану досягнення наших життєвих фінансових цілей, часто не можемо їх досягти. Нам завжди бракує грошей: доходи низькі, ціни зростають, а кредити дорогі й ми їх боїмось, оскільки не впевнені що зможемо їх оплатити. Та справжня причина переважно в тому, що ми не можемо чітко визначити і сконцентруватися на реалізації того, що для нас насправді важливо. Як наслідок, ми витрачаємо наш обмежений бюджет на речі, яких можна було не купувати, беремо дорогі кредити, з яких потім не можемо «вилізти», і відкладаємо «до кращих часів» цілі, які для нас справді важливі.

То що ж потрібно для того, щоби зробити в цьому житті те, що для нас справді важливо?

Потрібно правильно поставити наші життєві фінансові цілі!

Просто заощадити гроші не досить, щоб забезпечити собі довгостроковий фінансовий успіх. Якщо ви хочете, щоб ваші гроші працювали на вас, а не ви працювали на гроші, потрібно поставити фінансові цілі.

Фінансові цілі – це як орієнтири нашого життєвого маршруту або як зупинки під час вашої туристичної подорожі, місця, куди ви хочете потрапити. Для кожного вони будуть різні, але можна навести приклади особистих фінансових цілей, які трапляються доволі часто.

1. Погасити борг за кредитом / кредитною картою

Кредити для фінансового здоров’я – це те, чим айсберги були для «Титаніка». Особливо це стосується кредитів мікрофінансових організацій. За українською статистикою, середня відсоткова ставка за такими кредитами становить 2,5 % на день – а це 912 % річних. Тобто, якщо ви взяли у позику 1000 гривень, за рік треба буде віддати 10 120 гривень. Ставки за кредитними картками нижчі, але разом з усіма комісіями рідко становлять менш як 50 % річних.

2. Створити власну подушку безпеки

Так само як для здорового сну потрібна добра подушка, для вашої фінансової безпеки потрібна подушка фінансова. Це певна сума коштів (що дорівнює 3–6 місяцям ваших витрат) яка має забезпечити ваш звиклий рівень життя в разі несприятливих обставин – втрати роботи, хвороби тощо.

3. Забезпечити високий рівень життя після виходу на пенсію

Ви хочете прожити свої золоті роки в комфорті, а не у бідності. Це означає, що вам належить визначити, скільки вам буде потрібно, і щомісяця відкладати готівку, щоби збільшити інвестиційний портфель, який ви використовуватимете, коли будете на пенсії. Зараз це не так цікаво, як купити нове авто, але це краще, ніж не мати можливостей гідно жити, коли вам 75 років.

4. Зібрати кошти на навчання дітей

Усі ми любимо своїх дітей і хочемо, щоб вони здобули найкращу освіту. Доволі часто це може коштувати чимало, особливо коли ми говоримо про освіту за кордоном. Для того щоб зібрати такі кошти, треба і відкладати, і інвестувати.

5. Придбати нерухомість

Це одна з головних фінансових цілей у житті. Нерухомість (квартира, будинок) коштує дорого. Наприклад, однокімнатна квартира в Києві з ремонтом нині коштує приблизно 90 тисяч доларів, у Львові – понад 66 тисяч. Із середньою зарплатою 500 доларів США придбання нерухомості забирає багато часу. Звісно, можна скористатися кредитом, але його треба оплачувати з відсотками. У нашому блозі ми надаватимемо чимало уваги ринку нерухомості, наразі ж лише зазначимо, що планування придбання нерухомості є ключовим питанням фінансового планування.

6. Розпочати бізнес

Що далі, то більше людей в Україні не хочуть працювати «на когось», а прагнуть мати власну справу. Для того щоб її розпочати, переважно потрібен стартовий капітал, який належить відкласти та й подекуди проінвестувати до початку вашого бізнес-проєкту.

7. Допомогти ЗСУ

Усі ми робимо донати на ЗСУ, але хтось обмежується невеликими внесками щомісяця, а от дехто хоче придбати автомобіль (або обладнання) і передати його на фронт. Такі цілі також потребують ретельного фінансового планування.

8. Зробити щось добре для себе

Ми часто відмовляємо собі в сімейній відпустці, не купуємо нового велосипеда чи нового холодильника – через брак коштів. Це також приклади особистих фінансових цілей, які потрібно ставити та досягати.

Як зрозуміти, що це саме ваші фінансові цілі?

  1. Зрозумійте, що для вас насправді важливо. Наприклад, ви можете пройти важливі для вас курси або поїхати на вихідні відпочити зі сім’єю. Якщо курси дадуть вам підвищення в оплаті праці, ви зможете за кілька місяців поїхати на відпочинок, маючи краще фінансове забезпечення. Однак якщо ви два роки не відпочивали зі сім’єю, а результат від курсів несуттєвий, тоді у пріоритеті буде другий варіант.
  2. Цілі мають бути конкретні, вимірні, досяжні й визначені в часі. Тобто «я хочу купити квартиру» – це не ціль, а лише намір. Натомість «я хочу придбати двокімнатну квартиру у Львові, в районі вулиці Личаківської, за три роки, і її вартість не більш як USD 90 тисяч» – це вже фінансова ціль (звісно, за умови, що ви маєте для цього фінансову спроможність).
  3. Розділіть свої цілі на ті, яких ви можете досягти швидко, і ті, які будуть для вас актуальні за певний час. Якщо ви можете погасити кредит, за який сплачуєте відсотки, за місяць – зробіть це за місяць. Якщо ви фінансово не можете дозволити собі новий автомобіль цього року (потрібно брати дорогий кредит) – поставте собі цю ціль на другий-третій рік.

Як записати свої життєві фінансові цілі?

Усі ці цілі треба розподілити в часі на короткострокові – до 1 року, середньострокові – 3–5 років і довгострокові – 5–10 та більше років. Крім того, визначити для них пріоритетність (зазвичай від 1 до 5, де 1 – найвищий пріоритет). Це слід зробити для того, щоби правильно розподілити наші фінансові потоки й першочергово досягати найважливіших цілей.

Отож після визначення своїх фінансових цілей ви оформите їх у таблиці, де буде перелік цілей (5–7), орієнтовний час їх досягнення, пріоритет і вартість.

Приклад оформлення життєвих фінансових цілей

Життєва фінансова ціль

Терміни

Вартість

Пріоритет

1

Погасити кредит за карткою Приватбанку

Січень 2024

35 000 грн

2

2

Зробити донат на ЗСУ

Березень 2024

10 000 грн

1

3

Відпочити зі сім’єю в Шацьку

Липень 2024

20 000 грн

3

4

Поміняти автомобіль (Škoda Octavia)

Друге півріччя 2025

USD 9000 (360 000 грн)

4

5

Оплатити навчання сина

2027–2030

80 000 грн на рік (разом 320 000 грн)

2

6

Купити двокімнатну квартиру в Личаківському районі м. Львова

2031

USD 95 000 (3 800 000 грн)

1

7

Здійснити навколосвітню мандрівку

2033

USD 25 000 (1 000 000 грн)

5


А про те, як досягати своїх фінансових цілей, ми поговоримо в наступному пості.