Випускник кафедри ЖЗМК Ігор Шевчук: «Журналістика – це більше ніж професія»

Вікторія Доброштан, магістрантка кафедри ЖЗМК
Ігор Шевчук

Випускник кафедри журналістики та засобів масової комунікації Львівської політехніки Ігор Шевчук – спортивний журналіст-фахівець, який здатен розкрити кожну деталь гри, розповісти про стратегії команд, а також передати атмосферу стадіонів у своїх коментарях. Він майстерно злагоджує свій аналітичний погляд із влучними висловлюваннями, завжди даруючи глядачам і слухачам щось більше, ніж просто ігровий аспект.

У нашому інтерв’ю з Ігорем ви дізнаєтеся про його шлях до успіху та важливі моменти професійного зростання. Нехай це інтерв’ю стане для вас захопливим вікном у світ спорту через призму життя та досвіду.

– Мені дуже приємно, що сьогодні випала нагода розповісти про свою роботу та шлях у спортивній журналістиці. Сподіваюсь, що мої відповіді на запитання будуть цікаві та корисні для читачів сайту, – каже Ігор Шевчук.

– З якими труднощами Ви зіткнулись під час вступу до професійного журналістського середовища і як Ви їх подолали?

– Не можу сказати, що були якісь труднощі, адже я починав займатись журналістикою ще в дев’ятому класі. Але звичайно, коли почав працювати у футбольному клубі «Карпати», то було незвично. Чимало нових людей, нові обов’язки та інше. Однак труднощів не було, скоріш було хвилювання, яке завдяки гарному і дружньому колективу швидко минуло.

– Які проєкти або роботи, над якими Ви працювали під час навчання, найбільше вас надихнули або залишили великий слід?

– Швидше за все, написання диплому. Під час навчання це був цікавий досвід. Мені довелось докласти чимало часу та зусиль для того, щоб написати якісний матеріал. Цікаво було слухати поради від свого куратора та діяти згідно з планом. Найбільше мені подобалось писати теоретичну частину, в процесі чого я дізнавався багато цікавого та нового для себе. Доводилось багато читати й аналізувати, що в майбутньому допомогло мені написати практичну частину та захистити диплом на «відмінно».

– Чи були важкі моменти під час навчання на кафедрі і як Ви їх подолали?

– Найважчий момент – це перша сесія, тому що це щось нове і ти не знаєш, чого від цього очікувати. Було хвилювання, але після першого іспиту воно зникло. Більше труднощів не було. Хочу відзначити наших викладачів, які завжди йшли на зустріч, знаючи, що ти працюєш за фахом, вони давали можливість щось доздати з домашніх завдань, щоб отримати позитивну оцінку.

– Як Ви вирішили спеціалізуватися на спортивній журналістиці з фокусом на футболі?

– Любов до футболу в мене виникла з шести років. Все дитинство я мріяв бути футболістом, але так ним і не став. Але вирішив, що хочу працювати у футбольній сфері, тому обрав журналістику. Коли було 15–17 років, то я просто для себе коментував футбольні матчі, вмикав комп’ютер, одягав навушники і уявляв, що я справді коментую якийсь матч. І ось зараз я по-справжньому коментую футбольні матчі та задоволений цим. Мрії здійснюються!

– Які навички та знання, отримані під час навчання на кафедрі журналістики та засобів масової комунікації, найбільше допомогли вам у роботі спортивного журналіста?

– Під час навчання, я отримав безцінний набір навичок та знань, які стали важливою основою для моєї подальшої кар’єри в сфері спортивної журналістики.

По-перше, аналітичне мислення та здатність докладно досліджувати ситуації завжди ставали мені у нагоді. Вміння глибоко розбиратися в подіях, розкривати підсумки гри та розглядати різні відтінки виступів команд – це те, що дає мені змогу робити точні та об’єктивні коментарі.

По-друге, навички написання стали справжньою ключовою складовою моєї професійної діяльності. Кафедра надала мені можливість вдосконалити стиль письма, навчитися структурувати інформацію та передавати її чітко та зрозуміло. Це особливо важливо в спортивному журналізмі, де швидкість і якість інформаційного поширення мають вирішальне значення.

По-третє, комунікаційні навички, які я отримав на курсах та семінарах, допомагають мені ефективно спілкуватися з гравцями, тренерами та іншими фахівцями. Здатність задавати точні питання і вміння слухати – це основа успішного інтерв’ю та аналітичних розмов.

Крім того, знання про етичні стандарти та відповідальність перед аудиторією, які я здобув на кафедрі, завжди слугують мені в нагоді. Спортивний журналізм потребує не лише чесності та об’єктивності, а й здатності розуміти важливість правдивої інформації для великої кількості людей.

Усе це разом створює той фундамент, на якому я будую свою професійну кар’єру спортивного журналіста. Навчання на кафедрі журналістики надало мені не лише знання, а й глибоке розуміння сутності та важливості моєї роботи, допомагаючи впевнено рухатися вперед у світі футбольних коментарів та аналізу.

– Розкажіть про одну з ваших найцікавіших або найважливіших робіт у сфері спортивної журналістики?

– Найцікавіше для мене – це коментування матчів. Також хочу відзначити написання звітів і ведення текстової трансляції. Загалом подобається все те, що я роблю у «Карпатах». Я кожного дня із задоволенням приходжу на роботу.

– Як Ви взаємодієте зі спортсменами, тренерами та іншими особами, пов’язаними зі світом футболу, для отримання інсайдерської інформації?

– Ну, тут потрібно просто мати налагоджений контакт з футболістами, тренерами та іншими людьми, які працюють у футбольній сфері. Мені не потрібна інсайдерська інформація, бо це не моя специфіка.

– З якими виклики Ви зазвичай стикаєтесь при створенні матеріалів про футбол?

– Важко сказати, можливо, це те, що треба робити все оперативно. Але за роки роботи в журналістиці я вже звик до цього, тому можу сказати, що немає серйозних труднощів

– Які тренди в спортивній журналістиці, зокрема в сфері футболу, Ви спостерігаєте останнім часом?

– Зараз дуже популярно робити свої блоги на ютубі з оглядом футбольних новин світу чи України. Також, цікаво робити інтерв’ю, або різні сюжети про футболістів.

– Які поради ви можете дати молодим журналістам, які бажають побудувати кар’єру в спортивній журналістиці, зосереджуючись на футболі?

– Головне – хотіти прогресувати і вчитись. Якщо ти хочеш працювати у цій сфері, то потрібно пробувати, багато писати різні блоги, завести свій телеграм канал, ділитися думками про футбол, писати статті. Також можна відправляти резюме різним футбольним сайтам. Є вірогідність, що тобі дадуть відповідь і запросять на співбесіду.

Ігор Шевчук Ігор Шевчук Ігор Шевчук