Викладачка кафедри ТПК проходить стажування у Школі права Університету Міннесоти (США)

Кафедра теорії права та конституціоналізму Львівської політехніки
Фото зі стажування у США

Асистентка кафедри теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти Оксана Баскакова – стипендіатка програми Fulbright Research and Development 2023–2024 років. Нині вона проходить стажування у Школі права Університету Міннесоти, США. Метою стажування є розробка навчального курсу «Міжнародне право, мир та права людини» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 081 «Право» Національного університету «Львівська політехніка».

Розробка навчального курсу передбачає дослідження таких проблем:

  • Чому численні норми та принципи міжнародного права не зупинили росію від вторгнення на територію незалежної держави?
  • Яка роль міжнародних судів і трибуналів у недопущенні порушень прав людини (як у галузі міжнародного права людини, так і міжнародного гуманітарного права)?
  • Які подальші перспективи функціонування міжнародних організації в контексті підтримки міжнародного миру та безпеки?
  • Які правила застосування сили в міжнародних відносинах та як захистити права людей, коли бодай одна зі сторін збройного конфлікту має на меті масові звірства?

Україна вже третій рік бореться не лише за свободу та безпеку, але й змушена вести боротьбу проти російського радянсько-імперіалістичного впливу на усі сфери життя українців, і зокрема сферу вищої освіти. Тому іншою, не менш важливою метою проєкту є вивчення досвіду ефективної організації навчального процесу у Школі права Університету Міннесоти з його подальшим застосування в Україні, та, зокрема, у Львівській політехніці. Для цього потрібно ознайомитися з методами та інструментами викладання, створення навчальних курсів та правами й обов’язками викладацького складу Школи права Університету Міннесоти.

Результати дослідження буде опубліковано у вітчизняних і закордонних наукових виданнях та презентовано на наукових конференціях і семінарах.

Фото зі стажування у США Фото зі стажування у США