Викладачка кафедри ТОП пройшла стажування на закордонному виробництві харчових продуктів

Кафедра технології органічних продуктів Львівської політехніки
Фото зі стажування в Польщі

Доцентка кафедри технології органічних продуктів Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки Роксолана Бліщ з 18 по 24 вересня 2023 року проходила стажування на підприємстві з виробництва соків фруктових та овочевих марки Royal Apple фірми Activ Sp. z o.o. (Бельск Дужий, Польща).

Виробництво фірми Activ Sp. z o.o. – це поєднання багаторічного досвіду і сучасних технологій. Виробництво оснащене сучасним обладнанням, має власні фруктові сади та власну фруктову експертизу. Тут сформовано повний виробничий цикл від приймання сировини до переробки і виготовлення продукції, яку фірма експортує в різні куточки світу. Зокрема, налагоджено постачання в Німеччину, Францію, Ізраїль, Нідерланди, Австрію.

Першим етапом стажування було вивчення вимог та способів визначення якості сировини, оскільки для виробництва соків використовують фрукти, вирощені у приватних садах. Тут проводять повний контроль сировини, починаючи з посадки саджанців і закінчуючи визначенням фізико-хімічних показників фруктів.

Також представниця Львівської політехніки ознайомилася з новітньою технологією виробництва соків прямого віджиму та вивчила технологію виробництва натурального яблучного соку неосвітленого (NFC) під брендом Royal Apple, а саме – виділення соку методом «холодного» пресування та проведення легкої пастеризації.

Соки NFC (Not From Concentrate – не з концентрату) – це натуральні соки, отримані виключно методом механічної дії на свіжі фрукти, ягоди та овочі. Це є виключно натуральна рідина, повністю видобута з плоду, що містить максимальну кількість всіх корисних натуральних речовин. Під час виробництва цих соків не використовують жодних консервантів, навіть цукру, кислот і води. З метою збереження продукту в тарі на тривалий час здійснюють проточну пастеризацію, що полягає в короткочасному нагріванні продукту до температури 78–82°С та розлив соку в кінцеву тару методом bag-in-bo» (мішок у коробці) в гарячому вигляді з негайним закупорюванням.

Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі