Викладачі катедри УМ пройшли наукове стажування в Інституті слов’янської філології Вроцлавського університету

Катедра української мови Львівської політехніки
Вроцлавський університет

Доценти катедри української мови Львівської політехніки Оксана Литвин та Софія Булик-Верхола 22–26 квітня 2024 року перебували на науковому стажуванні у відділі україністики Інституту слов’янської філології Вроцлавського університету (Республіка Польща).

Обмін науковим та навчально-методичним досвідом відбувався під час зустрічей із завідувачем відділу україністики Пшемиславом Юзвікевичем, деканом Інституту слов’янської філології Олегом Белеєм, викладачами відділу україністики Ольгою Барабаш-Ревак, Ядвігою Краєвською, Юлією Рисіч-Шафранець, Анною Урсуленко. У доброзичливій атмосфері обговорили тематику наукових досліджень польських колег, перейняли досвід застосування сучасних технологій у наукових дослідженнях, ознайомилися з особливостями навчального процесу на відділі україністики та з бібліотечними фондами Вроцлавського університету, опрацювали тематику наукових досліджень викладачів та студентів підрозділу, виявили можливості інтеграції науково-дослідної роботи в навчальний процес.

Оксана Литвин прочитала лекції на такі теми: «Структурно-словотвірна характеристика українських технічних термінів», «Морфологічний спосіб словотвору технічних термінів», «Лексико-семантичний спосіб словотвору технічних термінів», «Руйнування словотвірної норми (30–90-ті рр. ХХ ст.)», «Терміни на позначення дії та процесу в лексикографічних працях».

Софія Булик-Верхола виголосила лекції на такі теми: «Українське термінознавство як наука: здобутки, постаті, проблеми», «Галузеві терміносистеми: теорія, історія, перспективи», «Лексико-семантичні процеси в українській музичній термінології», «Джерела поповнення української музичної термінології: рівновага питомого та запозиченого», «Музична термінографія: становлення та вектори розвитку».

Учасниці стажування висловлюють щиру вдячність завідувачеві катедри україністики Пшемиславу Юзвікевичу, керівникові відділу міжнародної співпраці Вроцлавського університету Урсулі Броді та старшому спеціалістові відділу міжнародної співпраці Агаті Новак за можливість очного міжнародного наукового стажування, за тепле прийняття та щиру турботу.

Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі