Візит у Дім Франка як зростання нашої сили духу: дві унікальні екскурсії для студентів-політехніків

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з екскурсії

Студенти груп СЛ-11 (Інститут гуманітарних та соціальних наук) та ФЛ-11, ФЛ-12, ФЛ-15 (Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій) з доцентом катедри української мови Львівської політехніки Оксаною Микитюк відвідали життєдайне джерело сили – Дім Франка.

Дві унікальні екскурсії «Франчата про тата» та «Візит до Франків» – це занурення в минуле, подорож яку здійснили неперевершені екскурсоводи: Анастасія Ковалишин (в.о. ученого секретаря), Христина Рикмас (наукова працівниця), Олександр Пушенко (завідувач виставкового сектору), Ігор Медвідь (заступник директора з наукової роботи).

«Франчата про тата» – це розповідь наймолодших дітей родини Петра та Анни про батьківський дім, часи Першої світової війни, щасливе та інколи сумне дитинство та їхні забави, бешкетування, допомогу батькам, незвичні мандрівки і цікавих гостей. Автентичні костюми та прониклива музика допомагає зануритися в тодішню епоху. «Візит до Франків» – це радість зустрічі з господарями (Іваном Франком та Ольгою Франко) та захоплива оповідь про їхнє життя, атмосферу творення власного будинку, сімейні традиції та таємниці. А ще студенти дізналися про національні ідеї Франка, його титанічну працю та феноменальну пам’ять, унікальну книгозбірню, інтелектуальну відвагу, потужну енергетику Великого Каменяра, що невтомно торував шлях до самостійного українського майбутнього.

Студенти відчули неприховані емоції та щирі взаємини, що панували у Франковій родині. Дякуємо за дух Франкового безсмертя та силу Франкового Духа.

Студенти про відвідини Дому Франка

«Під час захопливої театральної екскурсії у музеї Івана Франка я занурювалася у світ самого Франка та його дружини Ольги з кожним кроком. Вони не лише оживали перед моїми очима, але й вдало передавали свої емоції, думки та переживання. Кожен їхній рух, кожне слово переносило мене в минуле, де я відчувала атмосферу їхнього часу Це не тільки дім І. Франка, а також місце відкриттів, місце освіти і творчости, місце зустрічі цікавих та креативних особистостей» (Анна Роїк, гр. СЛ-11).

«Я в захопленні від того, що мала змогу пройтися тим шляхом, яким ходили Іван Франко та Ольга Франко. Я затамовувала подих в моменти, коли бачила ті самі прегарні речі, які використовували в своєму побуті визначні, неймовірно обдаровані, культурно багаті, українські постаті. Я неймовірно вдячна людям, які доклали зусилля для того, щоб ми могли побачити красу в звичайному» (Олександра Малишевська, гр. СЛ-11).

«Я в захопленні! Це була найкраща екскурсія, що будь-коли чула і бачила. Було в рази цікавіше слухати в театральній постанові. Розповіла про це друзям і батькам. Вони теж захотіли відвідати Дім Франка» (Марія Рябова, гр. СЛ-11).

«Актори чудово передали загальну атмосферу життя сім’ї, їхні звичаї та настрої мешканців. Захоплений книжками й письмом Іван та його вірна «помічниця» Ольга є нерозривними символами тогочасної української інтелігенції, що навіть у побуті боролася за власну державу» (Руслана Гечко, гр. СЛ-11).

«Я була вражена красою оселі видатного письменника та науковця Івана Франка. Також незабутні емоції залишила після себе театралізована вистава «Франчата про тата». Особливо мені запам’яталася неймовірна фінальна пісня у виконанні пані Христини та пана Ігоря. Актори надзвичайно талановиті, їхня гра була дійсно захопливою та повернула нас у минуле, відкриваючи таємниці буття дітей геніального митця!» (Анастасія Самуляк, гр. ФЛ-11).

«Ця екскурсія музеєм була незвичайною, це було повернення в минуле до джерел українського духу, яка назавжди закарбувалася у моїй пам’яті. Щиро вдячні за можливість побачити це на власні очі!» (Ангеляна Вовчак, гр. ФЛ-11).

«Екскурсія не лише дозволила мені побачити величність Івана Франка як літературного гіганта, а й відчути його як людину, що дихала та мріяла, як ми всі. Це був дивовижний шлях у минуле, який надав мені глибше розуміння значення його спадщини для української культури та літератури. Я вдячна організаторам цієї екскурсії за можливість зануритися в живу історію та відчути дотик до величі Івана Франка» (Марія Шумська, гр. ФЛ-11).

«Ми з дитинства чуємо про велетня думки і титана праці – Івана Франка. Ми вивчаємо його твори на уроках української літератури та обговорюємо його політичну діяльність на семінарах з історії. Але тільки сьогодні я дізналася, як він плів рибальські сітки у вільний час, як затишно було в їдальні його дому або навіть як за вікном вітер грає листям груші, яку Франко власноруч посадив у себе в саду. Перебуваючи в стінах будинку, в якому колись лунав сміх франчат, шелестіли сторінки книжок Івана Франка і розливався спів і мелодія фортепіано Ольги Франко, я на мить змогла відчути, наче справді знала цю сім’ю геніїв України. За ці неймовірні враження, я щиро вдячна працівникам «Дому Франка» та Оксані Романівні Микитюк, адже вони надали мені можливість дізнатися не лише про Франка-письменника або Франка-політика, а й Івана Яковича Франка – людину» (Олександра Добровольська, гр. ФЛ-11).

«Коли ми увійшли всередину аж перехопило подих від цих пам’яток, від спогадів, які заховані у кожному куточку цих стін. Дуже приголомшливо виступали екскурсоводи, неможливо було відвести погляд і своєї уваги. Як же чудово вони передавали почуття та емоції дітей письменника Івана Франка і всієї їхньої історії життя» (Христина-Марія Сідлярчук, гр. ФЛ-15).

«Похід до музею Франка важко описати одним словом. Все життя українського генія простягнулось перед нашими очима прямісінько з уст двох його наймолодших дітей. Франко не помер, його незабутня спадщина продовжує жити до сьогодні у його творчості, впливі і в людях які ним захоплюються» (Олексій Гриців, гр. ФЛ-15).

«Нещодавно я разом зі своїми одногрупницями побувала в минулому. Хтось скаже: «Так це ж не можливо!» Проте ні, це справді сталося. Завдяки викладачці Микитюк Оксані Романівні, яка організувала нам екскурсію у будинок Івана Франка, та просто неймовірній грі акторів, нас нібито перенесли на століття назад. А зайшовши у будинок Каменяра, я відчула самобутність цього місця. Я хочу подякувати за таку цікаву екскурсію і впевнена, що ще довго буду її згадувати» (Надія Козак, гр. ФЛ-12).

«Хочу поділитись своїми враженнями від екскурсії, яка сьогодні відбулась у музеї Франка. Словами не передати мого захоплення від театралізованої вистави, яку нам було сьогодні там продемонстровано. Неймовірний голос екскурсовода Анни Франко, яка в гарному брані робила нам екскурсію будинком Франка, розказуючи цікаві історії… А також Петро Франко, який так детально описував своє захоплення татом, який був не тільки письменником, а ще й перекладачем, поліглотом, майже політиком та майже викладачем. Саме через такі вистави ми й надалі продовжуємо зберігати та пам’ятати нашу безцінну культурну спадщину, яку можна тільки порівняти до води із джерельця Карпат… Така ж чиста, прозора та чудова…» (Орест Яцків, гр. ФЛ-15).

Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії