Директор НДКІ «ЕЛВІТ» Львівської політехніки Віктор Ткаченко: «З космосу видніше, що робиться на Землі...»

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
апаратура обробки сигналів «ЕЛВІТ» розпочала працювати на космічному апараті

Розмова з директором Науково-дослідного конструкторського інституту електронної вимірювальної та обчислювальної техніки, кандидатом технічних наук, головним конструктором апаратури обробки сигналів для космічних апаратів Віктором Ткаченком автору цієї публікації була приємна і бажана з кількох причин. По-перше, вже давно знайомий з цією непересічною людиною. Окрім того, була нагода ще раз згадати добрим словом його маму Віру Єрмолаївну Ткаченко, багатолітнього секретаря Львівської міської ради. Не раз спілкувався з нею, коли молодим журналістом вів на Львівському радіо передачу «Рідне місто моє». Варвара Єрмолаївна була людиною справедливою, з тонким почуттям гумору. «Східнячка» на відміну від деяких чиновників-галичан завжди спілкувалася літературною українською мовою. Батько – Федір Павлович – тривалий час очолював обласне управління міліції.

Віктор Федорович завітав до університетської прес-служби із ксерокопією цікавого документа, датованого 11 грудня 1944 року, за підписом тодішнього директора Львівського політехнічного інституту доцента Ямпольського. Це наказ про створення у складі навчального закладу науково-дослідного сектора (НІС).

Принагідно нагадаємо, що Львів звільнили від німців 27 липня 1944 року. А 1 вересня того ж року розпочався перший повоєнний навчальний рік. А вже у грудні було вирішено створити підрозділ для науково-дослідницької роботи. НІС підпорядкували тодішньому заступнику директора з наукової і навчальної роботи професору Олександру Олександровичу Харкевичу. Разом з ним із самого початку працював у науково-дослідному секторі професор Костянтин Борисович Карандєєв. Згодом Віктор Ткаченко назве його своїм вчителем, так само як і Бенціона Йосиповича Швецького та Ігоря Михайловича Вишенчука.

Нинішній «ЕЛВІТ» був започаткований 1945 року як лабораторія № 1, яка займала лише частину кімнати на першому поверсі головного корпусу Університету. На початках штат лабораторії становив 6 осіб. Минали роки, змінювалися назви, керівники, працівники. В 1986 році Віктор Ткаченко очолив особливе конструкторське бюро, яке незабаром стало йменуватися НДКІ «ЕЛВІТ».

Цілісну картину розвитку і здобутків свого інституту за 65 років Віктор Федорович окреслив у виступі під час недавньої зустрічі представників українських ВНЗ із очільниками «Укроборонпрому». Я ж попросив свого співрозмовника торкнутися лише однієї проблеми – участі колективу інституту в космічних програмах.

– Із тих матеріалів, з якими Ви порадили мені ознайомитись, я зрозумів, що колектив «ЕЛВІТ» розробляє і створює апаратуру для дистанційного зондування Землі. Чому ця тематика була і залишається актуальною?

– Недаремно кажуть: згори видніше... Космічні апарати дистанційного зондування спостерігають із космосу всю поверхню Земної кулі, включаючи найбільш віддалені та важкодоступні місця, і передають на Землю достовірну інформацію. Ця інформація має велике і наукове, і соціально-економічне значення, оскільки застосовується насамперед у таких галузях як екологія та охорона навколишнього середовища, землекористування і сільське господарство, лісове господарство і водні ресурси, геодезія і картографія, геологія, метеорологія, а також для потреб оборони і безпеки.

– Отже, коли апаратура обробки сигналів «ЕЛВІТ» розпочала працювати на космічному апараті?

– 24 грудня 2004 року з космодрому Плєсецьк ракетою-носієм «Циклон-3» було виведено у космос багатоцільовий апарат «Січ-1М». Це був спільний українсько-російський проект. Тоді був ще мирний час, і Україна співпрацювала з росіянами у космосі. Одним з приладів у цьому апараті був багатозональний сканер МСУ-Е, який передавав зображення поверхні Землі і до складу якого входили наші блоки обробки сигналів. Космічна техніка складна і створюється зусиллями багатьох підприємств та організацій. Для прикладу, до створення МСУ-Е були причетні російський науково-дослідний інститут космічного приладобудування і Львівське державне науково-дослідне підприємство «Конекс».

На жаль, запуск «Січ-1М» виявився не зовсім вдалим, ракета не вивела апарат на розрахункову орбіту, на ній він проіснував недовго і згорів у верхніх шарах атмосфери разом зі сканером МСУ-Е, який мав чудові технічні параметри, але, як кажуть, не мав щастя.

Окрема сторінка в міжнародній співпраці «ЕЛВІТ» у космічній галузі – це роботи над створенням апаратури з обробки сигналів для багатоспектрального сканера МСУ та інфрачервоного сканера ССИК космічного апарата «EgyptSat-1». Цей апарат КБ «Південне» як переможець міжнародного тендеру розробило і виготовило для Єгипту за контрактом. «EgyptSat-1» був повністю вітчизняного виробництва, а в створенні сканерів МСУ та ССИК брали участь державне науково-дослідне підприємство «Конекс», казенне підприємство спеціального приладобудування «Арсенал» і Львівська політехніка в особі «ЕЛВІТ». Успішний запуск цього апарата відбувся 17 квітня 2007 року з космодрому Байконур (Казахстан). Космічний апарат упродовж двох з половиною років працював на орбіті і передавав на приймальний центр поблизу столиці Єгипту міста Каїра корисну інформацію високої технічної якості.

Дуже плідним і зворушливим було майже дворічне стажування групи єгипетських науковців у нашому інституті під час роботи над проектом. Ми виділили й обладнали гостям окрему кімнату з поличкою для намазу і килимком зеленого кольору (мусульмани моляться 5 разів на день). Як пам’ятка про це стажування єгиптян – подарований мені Коран.

В подальшому ми були залучені до створення апаратури обробки сигналів для сканерів космічного апарата«Січ-2». Це також повністю вітчизняна розробка. 17 серпня 2011 року його було успішно виведено на орбіту, на якій він тривалий час успішно пропрацював.

– У пресі не раз йшлося про необхідність поповнення українського сегменту космічних апаратів...

– Новий вітчизняний космічний апарат «Січ-2–1» виготовляє КБ «Південне» в кооперації з іншими українськими підприємствами і організаціями. «ЕЛВІТ» також бере участь у цьому проекті. Роботи наближаються до завершення. Запустити апарат у космос заплановано в 2017 році або на початку 2018-го.

– Космічні апарати для дистанційного зондування Землі – це складний комплекс різної апаратури. Що саме виконує Ваш інститут для подібних апаратів?

– Ми розробляємо і виготовляємо бортову апаратуру обробки сигналів для оптико-електронних сканерів космічних апаратів, образно кажучи, «очей» супутника. Ця апаратура в реальному часі обробляє і перетворює в цифровий код сигнали фотоперетворювачів, які відбите від поверхні Землі сонячне світло перетворюють в електричний сигнал. Наша апаратура надійна, дозволяє отримувати знімки з високою роздільною здатністю і за всі роки експлуатації ще ні разу не відмовила.

– Ви могли б назвати провідних науковців та інженерів, які зробили найбільший внесок у розробку і виготовлення цієї апаратури?

– Це розробники Роман Курдидик, Альберт Конопкін, Сергій Тимошин, Олександр Холоша, Олександр Гупало, конструктор Сергій Мачулін, технологи Анатолій Дробот і Микола Мороз, а також наші колеги, які, на жаль, вже відійшли в інший світ, Володимир Свірщов, Сергій Кутовий, Віктор Троценко...

– І, нарешті, останнє запитання. Чи володієте Ви інформацією про те, з якого космодрому буде проведений запуск нового українського космічного апарата? Адже з росіянами, очевидно, не скоро відновиться співпраця.

– Настільки мені відомо, розглядається декілька реальних альтернативних варіантів запуску українського апарата з космодромів інших країн. Я оптиміст і тому вірю в те, що економіка України піде вгору, наша країна новими здобутками підтвердить те, що ми були і є однією з провідних космічних держав світу.

апаратура обробки сигналів «ЕЛВІТ» розпочала працювати на космічному апараті апаратура обробки сигналів «ЕЛВІТ» розпочала працювати на космічному апараті апаратура обробки сигналів «ЕЛВІТ» розпочала працювати на космічному апараті апаратура обробки сигналів «ЕЛВІТ» розпочала працювати на космічному апараті