Відбувся інтерактивний захід з обміну досвідом із викладачами Волинського національного університету імені Лесі Українки

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

20 грудня 2023 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне відбувся інтерактивний захід «Поширення кращих практик викладання європейських студій та створення міждисциплінарних програм у закладах вищої освіти України: обмін досвідом з викладачами Волинського національного університету імені Лесі Українки». Івент організувала команда Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів» Львівської політехніки.

Захід розпочався з вітального слова декана факультету міжнародних відносин Волинського національного університету імені Лесі Українки, д.політ.н., професорки Антоніни Шуляк, яка підкреслила важливість розвитку європейських студій у ЗВО України на шляху її кандидатства до ЄС.

У своїх виступах професорка Ярина Турчин (керівниця проєкту EUSTS) і доцентка Наталія Вовк (учасниця проєкту EUSTS) поділилися досвідом впровадження європейських студій у Національному університеті «Львівська політехніка», перспективами розвитку міждисциплінарних освітніх програм, а також практичними кейсами посилення уваги студентів до вивчення знань про ЄС та європейську інтеграцію України (зокрема технічних спеціальностей).

Завідувачка кафедри міжнародних відносин і регіональних студій Волинського національного університету імені Лесі Українки, голова координаційної ради Інституту Польщі, д.геогр.н, професорка Наталія Коцан ознайомила учасників заходу з основними напрями діяльності Інституту Польщі у ВНУ імені Лесі Українки, а саме інформаційно-промоційним, науково-дослідницьким, освітнім, перекладацьким і волонтерським, та підкреслила важливість ролі Центру в умовах російсько-української війни.

У цьому ж закладі успішно функціонує Науково-аналітичний Центр «Стала, інклюзивна та смарт Європа»: на шляху партнерства і міждисциплінарної взаємодії», який очолює професорка Жана Моне, очільниця Лабораторії проєктів Волинського національного університету імені Лесі Українки, д.е.н., професорка Наталія Павліха. Доповідачка закцентувала увагу на передумовах створення та завданнях навчально-наукової виробничої «Лабораторії проєктів та ініціатив», особливостях міжнародних грантів університету, зокрема «Управління проєктами ЄС» (Жан Моне модуль) і «Сталий, інклюзивний та розумний розвиток в умовах децентралізації: досвід ЄС» (Жан Моне кафедра), впровадженні сертифікованих курсів за проєктами для зовнішніх слухачів, співробітництві з громадами, а також закликала до синергії проєктів та міжуніверситетської співпраці.

Чимало уваги під час заходу було приділено змістовому наповненню освітніх програм, які формують знання студентів про ЄС. Зокрема, координаторка Центру ЄС у Волинському національному університеті імені Лесі Українки, доцентка кафедри міжнародних відносин і регіональних студій, к.геогр.н. Наталія Романюк продемонструвала досвід використання інтерактивних методів проведення семінарських занять на прикладі ОК «Актуальні проблеми міжнародних відносин України та ЄС», а також роботи євроклубів як ефективної форми поширення європейських цінностей серед студентської молоді.

Натомість доцентка кафедри міжнародних відносин і регіональних студій Волинського національного університету імені Лесі Українки, к.геогр.н. Галина Копачинська розкрила особливості викладання базових питань європейських студій у межах ОК ОПП «Міжнародні відносини» факультету міжнародних відносин ВНУ, а також важливість упровадження англомовних освітніх компонентів, що дає змогу поширювати більш актуальні знання серед студентства.

Практичну частину заходу на тему «Європейський Союз у сучасній системі міжнародних відносин» із застосуванням інтерактивних методів навчання для студентів Волинського національного університету імені Лесі Українки провели тренери з методик викладання, учасники проєкту EUSTS – доценти кафедри політології та міжнародних відносин Львівської політехніки Ольга Івасечко та Олег Цебенко. Заняття розпочалося з промоції проєкту EUSTS, а далі провели навчальну вікторину «Що ти знаєш про ЄС?», де студенти продемонстрували свої знання про Європейський Союз. Натомість під час виконання вправи «Прогулянка галерею ЄС» студенти ознайомилися з основними політиками та інституціями ЄС, дізнавшись більше цікавих фактів про їхню діяльність.

Загалом до заходу долучилося понад 40 осіб – студентів, викладачів Волинського національного університету імені Лесі Українки та Національного університету «Львівська політехніка». Команда проєкту EUSTS висловлює вдячність усім учасникам івенту за цікаві дискусії, професійні доповіді, обмін кращими практиками та вироблення нових ідей для розвитку європейських у ЗВО в Україні.

Також до проведення заходу долучилися доценти Олександр Марковець (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), Ірина Сухорольська та Олена Лукачук (кафедра політології та міжнародних відносин), Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем).

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото із заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Фото із заходу