В Університеті презентували результати виконання міжнародного проєкту OER with Ukraine Informatics

Кафедра інформаційних систем та мереж Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-презентації

Під час проведення конференції «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» (CSIT), яка відбувалася 19–21 жовтня 2023 року, на секції великих даних та науки про дані відбувся виступ Маргрет Планк (Margret Plank), керівниці Центру компетенції для нетекстових матеріалів Інформаційного центру науки та технологій Лейбніца (Ганновер, Німеччина). Її доповідь стосувалася, зокрема, результатів виконання спільного міжнародного освітнього проєкту «Відкриті освітні ресурси та Україна: Інформатика» (OER with Ukraine Informatics).

У рамках виконання робіт за проєктом викладачі кафедри систем штучного інтелекту і кафедри інформаційних систем та мереж Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки розробляють навчальні відеоресурси для підтримки онлайн-навчання студентів України та закордону. Така актуальна форма поширення знань залучає студентів до освітнього процесу в зручний для них спосіб, а також сприяє інтеграції Національного університету «Львівська політехніка» у Європейський освітній простір, бо розроблені лекційні матеріали у вільному доступі розміщують на безпечній відкритій платформі Німецької національної науково-технічної бібліотеки. Кожна відеолекція отримує цифровий ідентифікатор об’єкта (DOI) для постійної та унікальної ідентифікації об’єктів інтелектуальної власності.

Відеолекції, розроблені викладачами Львівської політехніки до курсів «Комп’ютерні мережі», «Управління ІТ-продуктами», «Управління ІТ-проєктами», «Хмарні технології», «Нейронні мережі та глибинне навчання», «Великі дані та машинне навчання», – на сайті TIB AV-Portal.

До виконання проєкту, окрім Львівської політехніки, залучені Український державний університет науки і технологій (м. Дніпро), Національний аерокосмічний університет «Харківський авіаційний інститут», Харківський національний університет радіоелектроніки, а також Німецька національна науково-технічна бібліотека та університетська бібліотека Ганноверського університету імені Лейбніца. Зараз, на завершенні проєкту, на порталі завантажено 165 готових відеолекцій з англійськими та українськими субтитрами – у вільному доступі.

Скріншот з онлайн-презентації Скріншот з онлайн-презентації