У Науково-технічній бібліотеці відбулося відкриття найбільшого фотографічного фестивалю в Україні «Львівські Фото Фестини»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття виставки

У читальній залі Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки 15 серпня відбулося урочисте відкриття фестивалю «Львівські Фото Фестини». Це вже четвертий такий фестиваль, який організувало Українське фотографічне товариство (УФОТО) у співпраці з Львівським фотомузеєм та Науково-технічною бібліотекою НУ «Львівська політехніка». Цьогоріч фестивальні події вийдуть за межі міста та області й охоплять кілька областей: Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську і Сумську. Впродовж шести днів на гостей фотофестин очікують лекції та презентації відомих фотомитців, екскурсії Львівським фотомузеєм, виставка-продаж фотографій охочих світливців для того, щоб усі зібрані кошти переказати на потреби ЗСУ.

«Четверті «Львівські Фото Фестини», на жаль, відбуваються під час війни. Сподіваюся, що наступного року ми зможемо відсвяткувати відкриття фестивалю вже під мирним небом. Хочу вірити в те, що ми стаємо кращі для наших гостей та шанувальників, які відвідують кожен захід. У багатьох містах України 19 серпня відбудуться фотографічні заходи. Адже весь цивілізований світ відзначає Всесвітній день фотографії. Ми пройшли довгий шлях. Цього року Львівський фотомузей знайшов свою домівку в Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки. Тож сподіваємося на дальшу міцну співпрацю», ― зазначив організатор фотографічного заходу Роман Метельський.

Перший день фестивалю розпочався з розповіді вченої секретарки Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові Софії Легін «Олександр Пежанський і УФОТО».

«Мені дуже приємно бачити таку велику кількість людей, які прийшли послухати розповідь про маловідомого українського архітектора і фотохудожника Олександра Пежанського. Він дуже любив подорожувати та фіксувати свої мандри на камеру. Більш серйозно Пежанський захопився фотографією вже під час навчання у Львівській політехніці. Колись донька Олександра Григоровича зауважила, що він мав «фотографічне око» й завжди ходив на прогулянки з двома фотоапаратами», ― розповіла Софія Легін.

Найбільший фотографічний фестиваль України «Львівські Фото Фестини» триватиме 15–20 серпня. В межах заходу буде організовано виставку-продаж фото. Тож кожен фотомитець може долучитися до благодійності та принести свої світлини для фотосушки.

Фоторепортаж з відкриття фестивалю – на сторінці Науково-технічної бібліотеки у соцмережі Фейсбук.