В ІППО за участю гостей із США відбувся круглий стіл «Жінки в погонах: романтика та реалії сьогодення»

Анастасія Степаняк, Центр комунікацій Львівської політехніки
круглий стіл «Жінки в погонах: романтика та реалії сьогодення»

21 жовтня в Інституті права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» відбувся круглий стіл «Жінки в погонах: романтика та реалії сьогодення». Організували захід ІППО та студентська організація ELSA Lviv.

Розпочав подію директор Інституту, ексочільник Львівської обласної міліції Володимир Ортинський. Він поділився своїм 30-річним досвідом роботи у міліції.

– Сьогодні я б говорив про доцільність роботи жінок у правоохоронних органах. Із власного практичного досвіду можу сказати, що жінка на підборах, із красивою зачіскою та нафарбованими губами може зробити більше, ніж сотня м’язистих чоловіків. У Чикаго я патрулював із поліціянтками – ефективність роботи жінок і чоловіків була однаковою, перші навіть були більш наполегливими, – наголосив директор.

Модерувала захід доцентка кафедри теорії, історії та філософії права Ірина Андрусяк. Спікерами круглого столу були очільниця підрозділу міжнародного поліцейського співробітництва Головного Управління Національної поліції України у Чернівецької області Анна Саєнко, капітан поліції штату Орегон (США) Тім Фокс, керівник кадрового апарату сенатора Флойда Прозанскі (Орегон, США) Кевін Мур.

Участь в обговоренні теми також взяли керівник сектору психологічного забезпечення УКЗ ГУНП у Тернопільській області майор поліції Михайло Козюк, очільниця циклу професійних дисциплін ДУ «Рівненська академія патрульної поліції» майор поліції Ольга Шевченко, заступниця керівника курсу стройового відділення ДУ «Рівненська академія патрульної поліції» капітан поліції Тетяна Синовіцька, інспекторка ЮП Личаківського ВП ГУНП у Львівській області старший лейтенант поліції Оксана Сірант, а також студенти ІППО.

Присутні обговорили кейси на теми представництво жінок у правоохоронних органах, упереджене ставлення до жінок-поліцейських і долання стереотипів, мобінг у трудових відносинах тощо.

– Якщо проаналізувати статистичні дані, надані Національною поліцією України, то ми дізнаємося, що на 1 квітня 2019 року загальна кількість жінок в апараті та підрозділах становить 27626 осіб, а чоловіків поліцейських – 105266. Тобто жінок у поліції – 20,7%. Більшість жінок-поліцейських виконують паперову роботу та не займають керівних посад. Незважаючи на практично однакові умови вступу до нової поліції, є відмінність у перевірці рівня фізичної підготовки – чоловіки виконують комплексну силову вправу, а жінки – згинання та розгинання рук в упорі лежачи. Сьогодні маємо визнати, що упереджене ставлення до жінок-поліцейських в Україні все-таки є, воно ґрунтується на негативному стереотипі про неналежну фізичну підготовку жінок, впливає на низьку кількість жінок серед співробітників правоохоронних органів, – розповідає Ірина Андрусяк.

За словами Анни Саєнко, яка працює у цій сфері вже майже десять років, різниці між жінкою і чоловіком у погонах вона не відчуває. Анна наголошує, що дуже багато залежить від самої жінки: якщо вона позиціонує себе просто слабкою, менш захищеною, красунею, яка чекає, що замість неї виконуватимуть її роботу, то таке ставлення й буде, але тоді про керівні посади і гендерну рівність можна забути.

Американські колеги поділилися власним досвідом щодо залучення жінок до роботи в поліції.

– Я прийшов до поліції 1992 року, і моїми колегами завжди були жінки. Наразі у нашому відділенні є десять капітанів, четверо з яких – жінки. У нас є дуже багато офіцерок на керівних посадах, що є стимулом для збільшення кількості поліціянток, адже вони мають до чого прагнути. Раніше, впродовж багатьох років, ці посади займали лише білі чоловіки. Ми намагаємося це змінити, тому 2016 року створили раду, яка би мала урізноманітнити кадровий потенціал нашого відділення. До неї входять представники різної статі, раси, сексуальної орієнтації тощо. Ми обговорюємо аспекти рекрутменту й те, як зробити максимально комфортні умови для працівників, щоб вони хотіли залишатися у нашому відділенні. Ми маємо багато жінок-детективів і вони всі кращі, ніж я, – коментує Тім Фокс.

Окрім того, учасники круглого столу також говорили про суб’єкти та об’єкти домашнього насильства, його форми та інше.

круглий стіл «Жінки в погонах: романтика та реалії сьогодення» круглий стіл «Жінки в погонах: романтика та реалії сьогодення» круглий стіл «Жінки в погонах: романтика та реалії сьогодення» круглий стіл «Жінки в погонах: романтика та реалії сьогодення» круглий стіл «Жінки в погонах: романтика та реалії сьогодення» круглий стіл «Жінки в погонах: романтика та реалії сьогодення»