У Політехніці відбулася зустріч із дослідником козацького руху на Правобережній Україні Володимиром Радовським

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі

19 жовтня 2023 року в 109-й аудиторії (Аудиторії козацької слави) ХІ корпусу Національного університету «Львівська політехніка» відбулася зустріч із дослідником козацького руху на Правобережній Україні, членом Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України Володимиром Радовським. На захід завітали студенти та представники професорсько-викладацького складу Університету. Розпочав і модерував зустріч керівник реєстрових козаків Львівщини Роман Колодій. Щоб спудеї могли глибше пізнати славне минуле, член Наукового товариства ім. Шевченка (НТШ) Роман Мелех додавав свої історичні коментарі. На зустрічі також були присутні представники козацьких товариств Львівщини. Захід розпочався з гімну Козацької січі, який виконав мандрівний кобзар Борис Бабенко.

У своєму виступі Володимир Радовський розповів про цікаві й маловідомі факти з життя гетьмана Івана Мазепи та інших гетьманів України, життєписи яких він дослідив. Окрему увагу вельмишановний гість надав джерелам, з яких черпав ці маловідомі факти (бібліотеки Австрії, Німеччини, Швейцарії та Польщі).

Захід організовано на виконання Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 375-річчя обрання гетьманом України Богдана Хмельницького», а саме письменник Володимир Радовський написав найбільше (5 книжок) про життєпис Богдана Хмельницького. Козацька рада Українського реєстрового козацтва ухвалила нагородити дослідника орденом Богдана Хмельницького. На згадку про відвідини Львівської політехніки пан Радовський подарував Науково-технічній бібліотеці свої книжки про українських гетьманів і низку першодруків. Письменник зауважив, що це його перше знайомство з Політехнікою.

Додамо, що Володимир Радовський є автором 18 книжок про козацтво. Нині 87-річний дослідник живе в м. Карлсруе (Німеччина).

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі