Нетрадиційні й поновлювані джерела енергії: у Львівській політехніці відбулася міжнародна конференція

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні»

6–7 квітня у Львівській політехніці відбулася IX Міжнародна науково-практична конференція «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні».

Її організатори – кафедра теплотехніки, теплових і атомних електростанцій Інституту енергетики та систем керування Львівської політехніки, Львівський національний аграрний університет, ЛОДА, представництво «Польської Академії Наук» (Київ), Всеукраїнська громадська організація «Асоціація «Укргідроенерго», Асоціація «Паливно-енергетичний комплекс Львівщини».

Конференцію, у якій взяли участь науковці, виробничники, фінансисти, економісти, відкрив голова оргкомітету, завідувач кафедри ТТАЕ професор Йосиф Мисак. Її учасників привітали проректор із наукової роботи професор Наталія Чухрай, директор департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження ЛОДА Михайло Мельник та директор ІЕСК професор Андрій Лозинський.

Три пленарні засідання відбулися у Львівській політехніці, четверте і п’яте – у лабораторії відновлювальної енергетики Львівського національного аграрного університету. Учасники конференції говорили про розвиток регіональної енергетики в Україні, утилізацію твердих побутових відходів, нетрадиційні відновлювальні джерела енергії: біомасу, вітроенергетику, сонячну енергію, геотехнологічні методи енергозбереження, геотермальну енергію, гідроенергетику, енергоощадність. Розглянули екологічні аспекти енергоощадності, фінансові – «зеленого тарифу» (реалізації надлишкової нетрадиційної енергії).

– Коли ми 1999 року провели першу конференцію, її ніхто всерйоз не сприймав, – говорить Йосип Мисак.– Відтоді її проводили щоразу в іншому місці. Нині бачимо, що обрали тоді правильний, актуальний і потрібний курс. Маємо надію, що конференція знову повернулася до нас і тепер уже назавжди. До нас приїхали фахівці з усієї України, науковці Словаччини, Білорусі, Польщі. Цього разу, на жаль, не було нікого з Німеччини. Ми ознайомилися з уже впровадженими проектами: потужною вітроенергетикою у Дрогобичі, сонячними колекторами й сонячними панелями на Львівщині. Цікавим досвідом використання біомаси поділилися гості з Братислави. Крім цього, було чимало проектів з гідроенергетики й сонячної енергетики. Такий взаємообмін допомагає знайти найраціональніші методи, технічні рішення, зокрема, для нашої області.

на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні»