У Львівській політехніці відзначили благодійників року

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з церемонії нагородження

У Національному університеті «Львівська політехніка» вдруге відбулася урочиста церемонія «Благодійник року 2022». Та, як наголосив у своєму зверненні ректор Юрій Бобало, такого заходу ще не було. І справді, в цей непростий для України час, коли ворог хоче знищити нашу державу, наш народ, Політехніка не перестає працювати, розвиватися і йти далі, зокрема й завдяки людям, які підтримують університет і вболівають за нього.

На початку заходу подякували воїнам, які так жертовно боронять рідну землю і кожного з нас від запеклого ворога, що вторгся в нашу країну, щоб спопелити її і знищити український народ. Серед військових, які сьогодні воюють у найгарячіших місцях, є багато політехніків — доземний уклін їм усім. Також хвилиною мовчання вшанували тих, хто ціною власного життя виборов для нас нинішній день.

— Мені дуже приємно, що на цьому шляху ви — разом із нами. Без вас було б дуже складно. Дякуємо, що розумієте, наскільки важливо в такий непростий час підтримувати освіту та науку, а зокрема і Львівську політехніку. Ми боремося за сьогодення й закладаємо підвалини нашого майбутнього. Львівська політехніка — це не просто університет, а величезна структура. Та кількість спеціальностей та освітніх програм, які є у Львівській політехніці, дають можливість нам повністю забезпечити потреби ринку. Безсумнівно, що через війну пріоритетність змінилася. Сьогодні для нас найважливіше — оборона країни, безпека наших працівників і студентів. Тож ми повинні забезпечити високу якість спеціалістів. Ще раз дякую за те, що ви — разом із нами, що живете нашими проблемами, що бачите завтрашній день разом із Політехнікою, — наголосив у своєму вітальному слові Юрій Ярославович.

Кульмінаційним моментом цієї зустрічі стало нагородження компаній, які визначила Вчена рада Національного університету «Львівська політехніка».

Нагадуємо, Благодійників визначають у таких категоріях:

  • Благодійник року — юридична особа;
  • Благодійник року — фізична особа;
  • Благодійник року — найкращий волонтер.

Номінантами можуть бути особи, які зробили благодійний внесок у розвиток університету за поточний рік не менш як 1 мільйон гривень — для юридичних осіб та не менш ніж 100 тисяч гривень — для фізичних осіб.

Ця церемонія є актом вшанування тих, хто у своїй діяльності спирається на духовні цінності й безкорисливо працює для суспільного блага.

Тож цьогоріч переможцями в категорії «юридична особа» оголошено:

  • компанію SoftServe;
  • компанію IDS Ukraine;
  • науково-виробниче підприємство Enamine.

Благодійником року в категорії «фізична особа» стала Оксана Стельмах, випускниця кафедри інженерних систем та мереж Львівської політехніки, співзасновниця компанії Leobit.

Першим нагороду отримав Тарас Кицмей, співзасновник компанії SoftServe і член ради директорів компанії, переможець премії «Підприємець року від Forbes» у номінаціях «Ділова репутація» та «Якість управління».

— Кожна компанія має три місії: перша — створювати продукти, блага, тобто розвивати економіку, друга — присвячена людям, які працюють у цій компанії, їхньому забезпеченню та розвитку, а третя — ділитися своїми успіхами в суспільстві. Ми всі хочемо жити серед щасливих людей, тож повинні старатися зробити цей світ щасливішим. Бажаю Львівській політехніці вдосконалюватися й надалі, — наголосив Тарас Володимирович у своєму подячному зверненні.

Всеволод Білас — директор з корпоративних питань компанії IDS Ukraine, зауважив, що пишається тим, що навчався у Львівській політехніці:

— Завжди з гордістю кажу, що я — політехнік. Тут мої друзі, з університетом пов’язані найкращі роки мого життя. Думаю, що ми завжди будемо підтримувати свою альма-матер.

Компанію Enaminе, з якою Львівська політехніка співпрацює від початку повномасштабної війни, представляв проджект-менеджер Дмитро Сібгатурін. Виступаючи, він зазначив:

— Мені надзвичайно приємно бути на цьому заході. Ще на початку свого шляху в компанії Enaminе зрозуміли, що без підтримки учнів та студентів у неї не буде майбутнього. Ми й надалі триматимемо таку високу марку.

Також ректор вручив відзнаки компаніям, які підтримали Львівську політехніку цього року:

  • Компанії Sombra та виконавчому директорові компанії Вікторові Чеху;
  • Компанії «Калвер Авіейшн» та виконавчому директорові компанії Олександрові Даниленку;
  • Компанії «Аджілівей» та співзасновникові компанії Богданові Дмитришину;
  • ТзОВ «АНЛЕВО» та виконавчому директорові компанії Ярославові Лейцюсю;
  • Компанії «ЕПАМ СИСТЕМЗ» та директорові компанії Сергієві Рожку;
  • Компанії Енергоатом та президентові компанії Петрові Котіну;
  • Благодійній організації «Благодійний фонд «Рошен» та його голові Ірині Пономаренко;
  • ПП «Львівелектросервіс» та його директору Мар’янові Горбаню;
  • ТзОВ «Робітня» та інженерові з якості систем автоматизації Вікторові Джигирею;
  • Польському фонду «Інститут Мікромакро» та президентові правління фонду Славоміру Коселінському.

Окремо подяку висловили львівським видавництвам, які передали книги для наповнення відреставрованої Зали Захарієвича — колишньої студентської бібліотеки. А саме:

  • Видавництву «АРТОС» та директорові Михайлові Перуну;
  • Видавництву «Світ» та директорові Ігореві Мельнику;
  • Видавництву «Світло і Тінь» та директорові Володимирові Пилип’юку;
  • Видавництву «Апріорі» та директорові Юрієві Николишину;
  • Видавництву «Місіонер» та директорові Іванові Сенику;
  • Видавництву «Свічадо» та директорові Богданові Трояновському;
  • Видавництву Українського католицького університету та директорові Володимирові Нетаку.

Поміж запрошених гостей були й студенти Львівської політехніки — кращі серед кращих, які успішно вчаться, перемагають у найпрестижніших конкурсах, провадять активну громадську роботу, а також першокурсники, які вступили до Політехніки, маючи найвищі 200 балів із кожного предмета. Ця молодь докладає максимум зусиль, щоб здобути якісну освіту, адже усвідомлює, що відбудовуватиме країну після перемоги. Задля них наш університет відкриває нові горизонти і вдосконалює здобуте.

Для молоді особливо цікавою була зустріч із Тарасом Тополею — українським рок-виконавцем, лідером гурту «Антитіла», волонтером. Від початку повномасштабної війни співак пішов служити на передову, аби захистити Україну від російських окупантів. Також у перші дні війни гурт «Антитіла» створив однойменний благодійний фонд, який підтримує ЗСУ засобами захисту, розвідки і медицини, допомагає дітям та сім’ям загиблих військових, фінансує інноваційні військові розробки в галузі робототехніки та авіабудування.

— Окупант не тільки хоче зруйнувати нашу державу, забрати наші території і знищити наших людей, ворогові критично важливо, щоб наша нація була неосвічена. Немає освіти — немає майбутнього. Коли б’ють ракетами по критичній інфраструктурі, то це не лише про економіку, а й великою мірою про освіту. Я знаю, що студент, який хоче вчитися, завжди знайде можливість, педагог, яких хоче дати знання, завжди знайде шлях. Та нині це дуже важко, тому дякую за той подвиг, який щодня чинять вчителі і викладачі. Ми всі розуміємо, що та прогалина в освіті, яка почалася з пандемії коронавірусу і продовжується зараз через війну, може мати дуже негативні наслідки. Тому закликаю вас і прошу: що б не було, освічувати, давати освіту і нести знання студентам, — наголосив співак.

Також Тарас Тополя висловив щире переконання, що основна ідея, довкола якої можуть об’єднатися в новому році після нашої перемоги весь народ і політики, — це освіта і виховання.

— Якщо колись мені вдасться зробити щось, щоб дати енергію і силу нашій освіті, то буду робити від себе все, бо я — син вчительки і знаю, наскільки це важко і наскільки це необхідно. Крім того, я батько трьох дітей. Перебуваючи через війну в США, вони вчаться у двох школах — до обіду в американській, а ввечері — дистанційно в українській школі. Для нас це дуже важливо, бо плануємо у вересні повернути наших дітей в Україну.

Співак закликав усіх, незважаючи на те, що попереду ще складні часи, далі працювати і розвиватися.

— Тепер ще більше потрібна допомога благодійників, які розуміють важливість освіти. Проявом найліпших людських чеснот є те, коли бізнес, який досягнув успіху, ділиться з тими, хто навчає студентів. Це — прекрасний приклад доброчесності. Я впевнений, що в цій волонтерській підтримці є утилітарна функція, адже, якщо сьогодні бізнес не підтримає Львівської політехніки, яка готує технічних фахівців у різних галузях, то в цю інформаційну еру просто не зможе бути конкурентоспроможним. Тому від благодійництва, від рівня освіти залежить наше майбутнє завтра. Що більше буде благодійництва для університетів, що більше коштів владатимуть у розвиток, то більш освічену та успішну українську націю вдасться побудувати, — додав Тарас Тополя.

Фронтмен гурту «Антитіла» також привітав Львів із тим, що наше місто стало Молодіжною столицею Європи.

— У 2025 році зустрічатимете величезні делегації з усього світу. До того часу є можливість пропрацювати різні ідеї, проєкти, зокрема й наукові. Я став першим амбасадором вашої Молодіжної столиці. Тому закликаю, якщо маєте ідеї стосовно співпраці з науковою молоддю в Європі, участі у світових молодіжних проєктах, звертайтеся — допоможемо і підтримаємо. Також як спікер Молодіжної ради при Президентові зроблю все, щоб у 2025 році вразити всю молодь, яка приїде до нас, неймовірними ідеями, втіленими у життя, — наголосив гість Політехніки.

Студенти мали змогу запитати співака про все, що їх цікавило. Молодь, зокрема, цікавилася розвитком українського культурного контенту.

— Ми усвідомлюємо, що зараз — хвиля підтримки України. Зрозуміло, що після нашої перемоги поступово ця хвиля буде спадати і запит на український контент згасатиме. Не забуваймо, що росіяни вкладали і будуть вкладати багато коштів у культурну й інформаційну експансію в Європі та й в Україні. Вони давно зрозуміли, що культурне загарбання через музику, через фільми — важливе. Ми цього ще навіть до кінця не усвідомили, але процес триває і з дубляжем, і з законодавством, великою кількістю українських пісень та фільмів, які зараз створюють і будуть створювати, з фінансуванням Українського культурного фонду на всі ці проєкти та ініціативи. Все залежить від тих сил, які вкладемо ми з вами. Маємо також створювати якісний дитячий український контент, пісні, фільми, мультфільми. Поступово все це наситить інформаційний простір, — переконаний співак.

Тарас Тополя велику увагу надав питанню якісної освіти й наприкінці свого виступу знову звернувся до студентів і викладачів:

— Ми перейшли в інформаційну еру, в якій цінність мають тільки знання. Я ще два роки тому казав, що креативність — поруч з освітою та інтелектом. Сьогодні вже нейромережі пишуть пісні, малюють картини… Та людина створила штучний інтелект, тому в нас є домінанта над будь-чим, що створює штучний інтелект.

Нам потрібно бути освіченими. Вся додана вартість, світова економіка рухається мізками. Сьогодні світом рухають не ті, хто володіє ресурсами, а ті, хто мислить.

Очільниця Колегії студентів і аспірантів Львівської політехніки Анастасія Киричук подарувала Тарасові Тополі брендоване худі з лого Політехніки.

Модерувала подію директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою Львівської політехніки Ірина Ключковська.

Переможців і гостей вітав народний камерний оркестр «Поліфонія» Національного університету «Львівська політехніка».

Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження Фото з церемонії нагородження