У Львівській політехніці відбулася зустріч зі спеціалісткою з космічного права Анною Гуровою

Сергій Попович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

17 квітня до Національного університету «Львівська політехніка» завітала з лекцією спеціалістка з космічного права Анна Гурова. На кафедрі вищої геодезії та астрономії вона розповіла у простій і цікавій манері про цей вузький напрям права нашим студентам, учням коледжу Львівської політехніки та ліцею імені В. Стуса.

Анна Гурова – одна з небагатьох в Україні спеціалісток з космічного права. Вона кандидатка юридичних наук, членкиня низки міжнародних організацій, як-от: Асоціація місячного поселення, Гаазька робоча група щодо підготовки правових механізмів видобування космічних ресурсів, а також кандидатка у члени Інституту космічного права.

На зустріч до головного корпусу Львівської політехніки кафедра ВГА запросила, зокрема, майбутніх вступників. Тож вони мали унікальну можливість поспілкуватися з пані Анною, яка є вельми рідкісною спеціалісткою, однак далеко не останньою з цікавих гостей у стінах нашого університету.

Космос і далі вивчають, а доступ до нього стає дедалі простішим, тому космічне право сьогодні набуває актуальності. Воно регулює безліч процесів використання космічного простору: від керування запусками супутників до видобування ресурсів, і буває як міжнародне, так і регіональне, національне чи навіть локальне. Україна має космічний закон з 1996 року – один з перших у світі.

Для кращого розуміння цієї комплексної теми Анна Гурова використала метафору «правил гри».

– Життя – це гра. Кожна сфера – це також певна гра. Зараз поширена культура серйозних ігор, для того щоб глибше зануритись у певні проблеми й зрозуміти їх. Космічне право є певною мережею послідовних правил, які регулюють відносини у безлічі сфер, – зазначила Анна Гурова.

Слухачі дізналися про основні правила користування космосом, про те, як там регулюють видобуток ресурсів, а також про сучасні виклики в цій сфері. Вони почули кілька прикладів порушень космічного права та технічних норм, що призвело до великих матеріальних збитків, зокрема для України. Розповіла лекторка і про те, як деякі країни хитро виграють на його пунктах. Додатково слухачі лекції мали унікальну нагоду відвідати Астрономічну обсерваторію Львівської політехніки – одну з найстаріших у Східній Європі.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці