«Таку кафедру неможливо покинути»: на кафедрі транспортних технологій Львівської політехніки панує особлива атмосфера

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

«Таку кафедру неможливо залишити. Там особливий підхід: дають можливість висловлювати власні погляди, вчать мислити і зрозуміти себе, підтримують задуми молодих людей. Тобі, як вдома, – раді… Пишаюсь, що є частиною такого колективу і маю таких друзів», – так про кафедру транспортних технологій Львівської політехніки відгукується один з її випускників Тарас Саєвич. Така атмосфера мотивує студентів до навчання, наукової роботи та інших активностей.

Інтеграція

Перемоги на олімпіадах для вихованців кафедри ТТ – уже багаторічна традиція. Не раз брали золото, срібло на ВСО зі спеціальностей «Організація перевезень та управління на автомобільному транспорті», «Організація і регулювання дорожнього руху». Тож на кафедрі красуються сертифікати – за найкращу теоретичну підготовку в Україні відповідних фахівців.

– Ще на початку третього курсу залучаємо учасників олімпіад, студентів із високим рейтингом до наукової роботи. Так людина інтегрується у процес – і потім для кафедри вона вже не нова, як і кафедра для неї. Найкращим пропонуємо йти в аспірантуру: з 7 переможців олімпіад наукою займаються 5, з них 3 – вже кандидати наук. Загалом за останні 4 роки маємо 6 кандидатів наук з транспортних систем, – розповідає заступник завідувача кафедри ТТ, доцент кафедри Юрій Ройко.

Студенти-науковці реалізовують себе у таких напрямах, як оптимізація параметрів транспортних систем вантажних і пасажирських перевезень, безпека руху, дослідження психофізіологічних властивостей водія. В останньому під керівництвом Тараса Постранського з минулого року працює Анна Сотнікова з групи ОДР-31:

– Дорога, дорожній рух – це комплекс: водій, автомобіль і дорога. Водій – найменш доcліджена ланка, і від 70 до 90% безпеки руху становлять саме його дії. Ми аналізували, як поводиться водій залежно від темпераменту. Так, холерики мають дуже добру реакцію, але й можуть діяти агресивно. Вони, як і сангвініки не спроможні на довгі переїзди, тоді як меланхоліки не дуже добре себе почувають у місті, але комфортно – в далекій дорозі. Психофізіологія – цікавий напрям, який у нас тільки розвивається. Пов’язаний з фізіологією, психікою людини. Під час досліджень ми, наприклад, з допомогою «Кардіосенсу» знімаємо кардіограму водія під час руху, опрацьовуємо її у спеціальних комп’ютерних програмах, визначаємо індекс напруження.

Раннє знайомство

Базами практик для ТТшників є компанії в основному західного регіону, які займаються перевезеннями («ІСТ-Захід», «Нестле», «Транс-Сервіс», ін.), проектуванням вулично-дорожніх мереж («Мітопроект», «Онур» тощо). Є добрі стосунки з Асоціацією перевізників Львівщини, ЛКП «Львівавтодор», компанією «Сварко АГ», Центром керування рухом у Львові. Фахівці цих організацій часто є рецензентами дипломних і магістерських робіт студентів, головами ДЕКів – тож мають нагоду придивитись до майбутніх фахівців.

Тісні зв’язки кафедри з роботодавцями і вмотивованість випускників – запорука високого рівня працевлаштування за фахом: 100% магістрів, понад половина спеціалістів. Дехто знаходить себе в інших сферах, як-ось громадська; чимало випускників пішло в Патрульну поліцію, адже добре знаються на експертизі ДТП, організації руху. Багато хто повертається додому, а за останні роки, що цікаво, географія вступників помітно розширилась: не лише західні області, а й Харків, Запоріжжя, Дніпро, Кривий Ріг. На кафедрі ТТ це пояснюють тим, що спеціальність «Організація і регулювання дорожнього руху» є лише в 9-ти вишах України (дві кафедри діяли на окупованій нині території), можливістю паралельно навчатися в Польщі.

У грі

Енергійний і динамічний колектив кафедри (за віком викладачів вона є наймолодша в структурі ІІМТ) активний і поза академічним процесом. Студенти – учасники змагань з міні-футболу «Кубок ТТ», «Кубок ІІМТ». А от аматорський клуб QuaTTrO за два роки має здобутки на рівні області – перемогу в чемпіонаті «Знесіння». Зараз у команді переважно випускники і викладачі. Тарас Саєвич, випускник 2015 року, співзасновник клубу, зазначає:

– На футболках наших гравців – емблема кафедри, а в офіційних матчах змагань виступаємо під назвою «Транспортні технології». Команду підтримують викладачі та студенти, особливо Юрій Ройко, почесний президент клубу. Пропагуємо любов до спорту, праці, здоровий спосіб життя, оптимізм, дружелюбність.

ТТшники також реалізовуються творчо (на «Весні Політехніки», у колективах художньої самодіяльності), разом мандрують. Їх об’єднує і благодійництво: не перший рік опікуються сиротинцями. Зараз згуртовані порятунком життя студента, волонтера Ігоря Гуля, в якого діагностували лейкемію. ТТшники порівнюють свою кафедру з родиною, тому не дивно, що її випускники не поспішають із нею прощатись.