Студенти-реставратори Університету в рамках табору «Вирій» упорядковують українські цвинтарі в Польщі

За матеріалами порталу PolUkr
реставрація надгробка

Упродовж 10 днів українська молодь упорядковує могили поблизу колишнього села Суха Воля, що на території Польщі. На Закерзонні триває вже восьмий щорічний Міжнародний науково-пошуковий та освітній табір «Вирій».

Організаторами табору є Громадське об’єднання «Вирій», куди входять активісти громадських молодіжних організацій та студенти-реставратори з Національного університету «Львівська політехніка».

– На таборі я вже вшосте, – ділиться спогадами комендант цьогорічного табору «Вирій» Христина Дубницька. – Вперше поїхала у 2011 році як студентка-реставраторка на практику. Тоді програма табору мене дуже зацікавила, і я висловила бажання допомогти. Хочу вкладати у це свій час і чогось навчити людей. Допомагаю організовувати табір вдруге.

За словами дівчини, особливість цьогорічного табору в тому, що більшість учасників – нащадки переселенців з цих теренів, тож для кожного це частково особиста історія.

– Раніше на таборі було більше істориків, реставраторів та мистецтвознавців, – пояснює Христина Дубницька. – Цього ж року велика частина учасників з родин переселенців з Надсяння та Лемківщини. Програму ми складали під них, аби була можливість заїхати у села, звідки їхні родини були депортовані. Для людей дуже важливо побачити місця, де народились та жили їхні предки. Багато членів експедиції дуже добре знають історію своїх родин, а отже, і цих теренів, і діляться ними. Ми вчимося одні в одних і це творить атмосферу табору.

Цього року учасники табору продовжують роботи, які почали ще торік – впорядковують один зі старих українських цвинтарів поблизу колишнього села Суховоля. За час табору планують провести інвентаризацію та паспортизацію надгробків і розчистити територію.

– Передусім цей цвинтар цікавий як мистецький об’єкт, що руйнується. Двоє учасників табору приїхали сюди, щоб знайти і прибрати могили своїх предків. Працюємо серед лісу, де немає нічого, лише цвинтар. Торік більшість часу витратили на те, аби розчистити територію від дерев та трохи почистити камені надгробків. Тепер багато займаємось тим, що піднімаємо плити, які попадали, розчищаємо і робимо те, що можна зробити за такий короткий час, – розповіла комендантка табору.


Фото Романа Барабаха