Співзасновник лабораторії Novinano читає курс лекцій із лазерних технологій в ІТРЕ Львівської політехніки

За матеріалами ІА ЛIГАБiзнесIнформ
працівники лабораторії Novinano

Уявіть собі дуже точний лазер. Настільки точний і тонкий, що якщо спрямувати його на будь-яку поверхню, її властивості дуже зміняться. Наприклад, вона почне повністю відштовхувати воду. Або притягувати дуже багато світла.

«Так це якісь нанотехнології!» – скажете ви. І матимете рацію – це справді нанотехнології. Тільки роблять їх не десь там у Штатах, Європах або Японії, а прямо в нас у Львові.

Автор технології – Ярослав Гніліцький, асистент кафедри фотоніки Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки Львівської політехніки за сумісництвом. Родом із Київської області, він спочатку вступив до КПІ на факультет радіотехніки, але пізніше захопився темою лазерів і перевівся на кафедру лазерної техніки та фізико-технічних технологій. У 2013 році виїхав до Італії – працювати над дисертацією в Університет Модени і Реджо Емілії. Там, на сучасному лазерному обладнанні, Ярославу вдалося розробити кілька нових методик обробки поверхонь на нанорівні. За його словами, вони дуже зацікавили багато компаній та університетів.

Лазерна лабораторія Novinano відкрилася на початку 2019 року. Спираючись на п’ятирічний досвід в італійському університеті, Ярослав сам налаштував потрібне обладнання, навчив людей. Крім SoftServe, у проєкт вклалися зарубіжні та українські інвестори.

У Novinano працює шестеро осіб та ще кілька студентів. Вчений з особливою гордістю говорить: дали імпульс українській науці. Адже лабораторія співпрацює з великими українськими вишами від Львова до Харкова, а також підприємствами – від хімічних до поліграфічних. Студенти роблять наукові роботи, підключилися й викладачі. Сам господар лабораторії веде у Львівській політехніці курс лекцій із лазерних технологій.

Співзасновники хочуть за два роки досягти бізнес-ефекту та реального виробничого застосування технології. У Novinano розуміють, що проєкт фінансово може не злетіти. Але це все одно буде великий позитивний вплив на науку.

Повний текст – у матеріалі У Львові відкрили лазерну лабораторію за $1 млн. Які чудеса там творять? на сайті Інформаційного агентства ЛIГАБiзнесIнформ.

працівники лабораторії Novinano Ярослав Гніліцький Ярослав Гніліцький