Швидкубер із Політехніки склав Джобса: студент ІКНІ Олександр Луцюк про своє захоплення, успіхи та плани

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Швидкубер із Політехніки склав Джобса

Нещодавно у Львові відбувалися цікаві змагання швидкуберів (люди, які збирають кубик Рубика на швидкість) – Ukrainian Nationals 2016. У рамках змагань студент третього курсу (група КНст-21) ІКНІ Львівської політехніки Олександр Луцюк за 90 хвилин з 432 кубиків Рубика (кожен із яких має розмір 3×3×3) склав портрет засновника компанії Apple Стіва Джобса. Для нашої газети Олександр Луцюк розповів про особливість цього захоплення, успіхи та плани на майбутнє.

– З чого почалося захоплення швидкубінгом?

– Займаюся швидкубінгом понад три роки. Збирати головоломку мене навчив мій друг. На початку впродовж трьох ночей розбирався самотужки, як і куди це все крутиться. Тоді почав активно тренуватися, вивчати нові формули, навчився збирати кубик Рубика зі закритими очима. Вперше брав участь у міжнародних перегонах швидкуберів у Луцьку. Поступово розширював географію змагань, почав їздити Західною Україною і здобувати досить солідні перемоги. У Львові вже два рази поспіль посідав друге місце у змаганнях зі складання кубика зі закритими очима. В 2015 році я був на кастингу «Україна має талант», тоді збирав герб України зі закритими очима.

Ukrainian Nationals 2016 – досить непрості змагання. Учасниками були швидкубери з різних куточків України, Вірменії, Польщі (зокрема двоє світових рекордсменів). Тобто конкуренцію мав дуже сильну.

– Чому вирішили зробити портрет Стіва Джобса?

– Ідея зробити зображення Стіва Джобса виникла з мого захоплення цією особистістю і його компанією. Інформаційні технології – це моє, а Стів Джобс зробив дуже солідний внесок у їх розвиток. Він є моїм кумиром.

Мозаїка була одним із завдань і кожен міг зібрати, що хотів. Я вирішив відтворити найвідоміше фото Стіва Джобса. Самотужки розробив схему, підібрав кольори і навчився складати. Це була унікальна робота на перегонах.

– Скільки часу займають тренування?

– Раніше щодня займався по дві години, зараз приблизно сорок хвилин. Часто в трамваї складаю кубик, це дає можливість тримати себе в тонусі, бо постійно потрібно, щоб результати швидкості покращувалися.

У планах влітку поїхати до Франції на всесвітній конкурс. Не так із метою перемогти, а поспілкуватися з людьми, які займаються цією справою – вони дуже цікаві.

– Чи ділитеся своїми вміннями з іншими?

– Дуже багатьох людей навчив складати головоломки. В Луцьку організовував різні майстер-класи для дітей, дорослих. У Ковелі проводив збірний чемпіонат, на який з’їжджалися люди з різних країн. Загалом в Україні є понад тисячу швидкуберів, а тому змагання організовують дуже часто.