Розумна тростина для частково незрячих: успішний стартап студентки Львівської політехніки

За матеріалами сайту «Децентралізація»
Меланія Волошинська

Студентка бакалаврської програми «Інтернет речей» Меланія Волошинська, яка навчається на кафедрі комп’ютеризованих систем автоматики Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Львівської політехніки, у дитинстві два роки прожила з двома незрячими жінками, а нині має чимало таких знайомих. Спілкуючись з ними, дівчина зблизька зрозуміла, з якими викликами стикаються люди з порушеннями зору і як часто вони травмуються через перешкоди на дорозі. Тож Меланія вирішила зробити свій внесок, аби полегшити їм життя – так виникла ідея розумної тростини.

Проєкт «Розумна тростина» (Smart Walking Cane) Меланія вперше презентувала на університетському конкурсі стартапів і за порадою викладача долучилася до програми «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО», яку Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка» реалізував за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Саме завдяки участі у цій програмі Меланія отримала можливість вдосконалити свій прототип, показати його потенційним інвесторам та отримати грошову нагороду для розвитку проєкту.

«Тростина внизу має датчик відстані, який визначає, сходи чи бордюри попереду, а ручка подає людині вібросигнал про це. Під час тестування прототипу ми виявили проблему, що людина може забувати, де вона залишила тростину. Тому в ручці вбудовано сенсор, що реагує на свист і видає мелодію, щоб її можна було знайти. Під час навчання за програмою Тех Стартап Скул особливо цінною була робота з ментором з технічної частини – він багато розповів мені про різні види електроніки та як з ними працювати», – розповідає Меланія Волошинська.

Конструкцію зробили дуже подібною до звичайної тростини, тож навіть якщо акумулятор розрядиться – тростину все одно можна використовувати. Найближчим часом команда планує виготовити 1000 таких тростин.

«Завдяки тому, що ми посіли призове місце у програмі, яку підтримує Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», й отримали призовий фонд від Львівської обласної військової адміністрації – ми змогли закупити більше матеріалів для створення тростин. Також плануємо вдосконалювати продукт: корпус зробимо зі склопластику, додамо функцію визначення кольору світлофора тощо. Робота над тростиною – це моє хобі, яким я можу займатися цілими днями, і дуже хочу масштабувати цей проєкт», – каже дівчина.

Після завершення програми Меланія продовжила розвивати свій стартап – і вже у листопаді 2023 року виграла $4000 від організації IT Meets Startup.

«Я мрію, щоб темі інклюзії та зручного простору для незрячих присвячували більше уваги на рівні усієї країни», – додає Меланія Волошинська.

Майже 600 школярів та студентів з 10 громад Львівщини успішно пройшли навчання у програмі «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО», яку реалізувала стартап-школа Національного університету «Львівська політехніка» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Учасники підвищили навички креативного мислення, основ ІТ, біотехнологій, робототехніки, управління дронами, 3D-моделювання. Також вони розробили та презентували потенційним інвесторам 116 ідей стартапів. Переможці отримали грошовий приз для розвитку свого бізнесу. Програма стала ще одним кроком до створення нового покоління підприємців та інноваторів в Україні.