Працівниці МІОКу представили Львівську політехніку на Саміті світового українства в Бухаресті

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із саміту

12–15 квітня 2024 року в приміщенні парламенту Румунії в Бухаресті відбулася знакова подія української діаспори – Саміт світового українства, який об’єднав представників із 55 країн світу та 5 континентів.

Саміт – важливий майданчик для обговорення та визначення пріоритетів майбутньої діяльності світового українства, а також стратегії та дорожньої карти Світового Конґресу Українців (СКУ).

Ірина Ключковська, директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, та Оксана П’ятковська, заступниця директора МІОКу, на цій великій події представили Національний університет «Львівська політехніка» та Інститут.

На зустрічі з очільниками СКУ, яка відбулася напередодні Саміту, Президент України Володимир Зеленський подякував українській діаспорі за допомогу й поставив спільне завдання до виконання – збереження національної української ідентичності наших співвітчизників за кордоном.

Державну політику щодо співпраці зі світовим українством презентували Посол з особливих доручень МЗС України з питань світового українства Мар’яна Беца та заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

У державному документі про стратегію співпраці зі світовим українством, який зараз розробляється і стане напрямним у реалізації зовнішньої і внутрішньої політики України, велику роль відведено питанням української освіти за кордоном як важливого чинника збереження національної ідентичності. Це цілком відповідає цілям і завданням, окресленим у стратегії МІОКу до 2025 року.

Виступи Ірини Ключковської та Оксани П’ятковської, які одні з небагатьох представляли Україну за кордоном, викликали великий резонанс серед учасників Саміту. Як наслідок, було досягнуто домовленостей про візити очільників СКУ, ЄКУ, СФУЖО до Львівської політехніки, обговорено з учасниками перспективу виконання спільних досліджень міграційних процесів, реалізацію спільних освітніх проєктів та їхню презентацію у Львівській політехніці, погоджено проведення вебінарів для педагогів з Іспанії, Австралії, Польщі, Естонії, США.

СКУ, який об’єднує українські громади з майже 70 країн світу, поставив перед собою амбітне завдання – допомога для Перемоги і відбудови України та творення глобального українського світу.

Фото із саміту Фото із саміту Фото із саміту