Підсумки загальноуніверситетського опитування «Новий студентський простір у НТБ»

Олена Харгелія, Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Студентський простір «ІІІ поверх»

З ініціативи Науково-технічної бібліотеки з 26 лютого по 12 березня 2024 року Центр забезпечення якості освіти Львівської політехніки провів загальноуніверситетське опитування «Новий студентський простір у НТБ».

У вересні 2022 року було завершено реновацію одного з читальних залів студентської бібліотеки. Це відкритий простір з доступом до фонду сучасної літератури з різних галузей знань, двома окремими кімнатам для групової роботи, релакс-кутком для відвідувачів, комп’ютеризованими місцями для роботи, WI-FI, системами кондиціювання, опалення. Зал розрахований на 140 осіб, 70 місць для індивідуальної роботи; є 96 розеток для підключення гаджетів.

Середня відвідуваність читального залу стрімко зросла після реновації та впродовж 2022–2024 рр. у період навчального року становить близько 300 осіб щодня.

Опитування здійснено з метою отримання об’єктивної оцінки здобувачами вищої освіти якості створених умов у відкритому Студентському просторі «ІІІ поверх» та пропозицій щодо модернізації читального залу на другому поверсі студентської бібліотеки.

В опитуванні взяли участь 621 респондент – студенти всіх курсів навчання з 14 інститутів. Найбільш активні учасники – це студенти ІКНІ, ІНЕМ та ІКТА першого та другого курсів бакалаврату, які відвідують простір як для навчання, участі у заходах, так і для спілкування та відпочинку.

Респонденти достатньо високо оцінили рівень комфорту Студентського простору «ІІІ поверх», а саме: дизайн та ергономічність приміщення, освітлення, книжковий фонд, режим роботи та якість обслуговування.

Проте відповіді на запитання «Які зміни дали б вам змогу почуватися більш комфортно?» підкреслюють необхідність чіткого розділення на зони навчання та відпочинку і збільшення кількості місць. Відвідувачам також бракує зручних меблів (пуфи, м’які крісла), розеток для власних ґаджетів, кафетерію, копіцентру, сучасних видань та асортименту настільних ігор.

Серед цікавих пропозицій є й такі: «Можливість онлайн-бронювання і перегляд актуальних вільних місць», «Бракує добре шумоізольованого місця, де можна було б підключитись на онлайн-лекцію чи лабораторну роботу. Хотілось би побачити шумоізольовані «кабінки», які часто можна зустріти в ІТ-компаніях».

Найбільшу зацікавленість серед заходів, які проводять у просторі, викликають:

  • пізнавальні лекції;
  • зустрічі за інтересами та з представниками культури, науки, освіти;
  • круглі столи;
  • світове кафе;
  • квести;
  • тематичні дискусії.

Студенти пропонують нові види активностей, зокрема: дебати, майстер-класи, розмовні клуби, батли (літературні, цікавих фактів, тощо), мистецькі виставки, кіберзмагання, перегляд спортивних подій, арт-терапію, заняття з домедичної допомоги, зустрічі з потенційними роботодавцями, квартирники.

Результати опитування та статистичні дані бібліотеки свідчать про те, що студенти з більшим задоволенням відвідують зали після ремонтних робіт і створення комфортних умов. На жаль, для всіх охочих працювати в ньому бракує місць. Тому респонденти пропонують читальний зал на другому поверсі зробити подібним до Студентського простору «ІІІ поверх»; акцент ставлять на розмежуванні зон навчання та відпочинку, створенні комфортних умов і додаткових місць, створенні простору для проведення заходів.

Тому нагальним є ремонт і перетворення читального залу на другому поверсі студентської бібліотеки в сучасний простір.

Новий студентський простір у НТБ Новий студентський простір у НТБ