Жінка, яка підкорила світ: першокурсники ІГСН Львівської політехніки відвідали музей Соломії Крушельницької

Роксоляна Пасічник, ІГСН Львівської політехніки
студенти

Уздовж старовинного львівського парку стрімко вгору здіймається коротка вулиця. Вгорі вулиці на фасаді будинку № 23 ми бачимо барельєф із зображенням вродливої гордої жінки... У далекому 1903 р. до цього дому була прикута увага всіх мешканців Львова, адже його власницею стала легенда європейських оперних сцен українська співачка Соломія Крушельницька (1872 – 1952), яку щиро вітали як «горожанку» міста Лева. З цього часу бере свій початок історія «Музикальної кам’яниці» – львівського дому Соломії. З 1989 р. на другому поверсі будинку розмістився меморіальний музей співачки, який розповідає про життєвий шлях нашої краянки. А в 1993 р. вулицю названо її ім’ям. Минуло вже більше півстоліття, як велика українка покинула цей світ, але її яскрава талановита особистість і дотепер захоплює, вражає, надихає...

Напередодні дня народження Соломії Крушельницької першокурсники Львівської політехніки (спеціальність «музеєзнавство, пам’яткознавство») відвідали музей славетної співачки і поділилися своїми враженнями...

Павло Ковальський:

– Для нас, українців, – це велика жінка, яка прославилася на весь світ. Було дуже цікаво послухати трішки історії не в аудиторії на лекції, а саме в музеї. У музеї дуже цікаво розповідають про неї, і я радив би всім політехнікам його відвідати. Скоро буде річниця з дня народження славетної співачки, і в музеї експонуватиметься нова виставка.

Христина Ятищук:

– Чудова експозиція. В музеї гідно бережуть пам’ять про нашу землячку. Також мені до вподоби, як оформлено експонати... У квартирі-музеї ніби час зупинився для того, щоб насолоджуватися духом сильної і незалежної жінки, яка підкорила своїм голосом сцени всього світу. Музей – дорогоцінна скринька історії Соломії Крушельницької, маленька частина її великого світу.

Ольга Савран:

– Це була цікава розповідь екскурсовода п. Галини Огорчак, яка знає свою справу та є справжнім професіоналом. У музеї я поринула у тодішню атмосферу і мала змогу послухати голос Соломії Крушельницької...

Галина Семенина:

– Історія життя Соломії Крушельницької насичена і захоплююча. Це була наполеглива та цілеспрямована жінка, у якої є чому вчитись. Вона не вміла здаватися (коли в Італії «перелаштовувала» свій голос з мецо-сопрано на сопрано), завжди йшла вперед. Хоча Соломія Крушельницька здобула велику славу, вона не загордилася. Я багато для себе почерпнула, відвідавши цей музей: попри труднощі та проблеми – не здаватися, завжди йти вперед, розвиватися, удосконалюватися!

Максим Маров:

– Музей наповнено старовинними предметами того часу, а від того, що він є у квартирі, дуже легко уявити та поринути у той час життя С. Крушельницької, відчути атмосферу та побут. Найбільше запам’ятався інтер’єр, як зі смаком його зроблено. Цікаво було почути голос (запис) з минулого.

Василь Горбаль:

– Коли буде у вас вільний час, не проходьте повз Музей Соломії Крушельницької. В цьому музеї ви дізнаєтеся багато нового про легендарну співачку та акторку, яка багато подорожувала, знала сім мов, загалом вона сильна жінка, що впевнено йшла до своєї мети...

Уляна Петраш:

– У музеї прекрасна атмосфера. Коли я тільки зайшла в першу кімнату, то було таке враження, що немов перенеслася на ціле століття назад. Найбільше мене вразили картини і фотографії, а також реконструкції костюмів оперної Діви. Не треба забувати і про екскурсовода, завдяки йому екскурсія пройшла на одному диханні у легкій невимушеній обстановці.

Марія Подойнікова:

– Наш світ постійно змінюється. І ми рушії цих модифікацій. Можливо, так само вважала і видатна співачка Соломія Крушельницька. Надзвичайний творчий і життєвий шлях: від львівської консерваторії – до італійської та німецької вокальних шкіл, і як висновок – світове визнання. Вона опинилася на одному щаблі з видатними співаками того часу. Жодній жінці це не вдавалося, крім «чарівної Чіо-Чіо-сан». Відвідавши музей Соломії Крушельницької, я для себе поповнила список видатних жінок, які змінили історію. Для мене ця особистість – взірець натхненності, духовної стійкості та самоідентифікації. І я вірю, що ім’я славетної Соломії Крушельницької буде вічно живим і незгасаючим!

Соломія Крушельницька Музей Соломії Крушельницької