Науковці кафедри ХТПП – консультанти учнівського наукового проєкту, який реалізують у космосі

Кафедра хімічної технології переробки пластмас Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

За рішенням міжнародного журі SSEP команда Сколівського ЗЗСО І–III ступенів № 2 у партнерстві з командою онлайн-школи SchoolToGo стали переможцями Всеукраїнського конкурсу шкільних космічних експериментів SSEP, що проходив із вересня до грудня 2023 року.

SSEP (Student Spaceflight Experiments Program) – комплексна програма з розвитку наукової та STEAM-освіти. Її учасники й учасниці отримують можливість відправити мінілабораторії з дослідження мікрогравітації на Міжнародну космічну станцію (МКС) кораблем SpaceX Dragon із космічного центру Кеннеді NASA у штаті Флорида, США.

Мала академія наук України, що координує проєкт, долучилася до Student Spaceflight Experiments Program ще у 2021-му та проводить цей конкурс уже втретє.

Сколівські школярки Вікторія Кавчак та Вікторія Батько над своїм проєктом працювали декілька місяців. За словами дівчат, дізнавшись про дослідження вчених Національного університету «Львівська політехніка» у напрямі синтезу полімерних гідрогелів, захопилися цією тематикою. Проєкт учнів називається «Одержання гідрогелів біомедичного призначення в умовах мікрогравітації». Консультантами стали науковці кафедри хімічної технології переробки пластмас Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки – д.т.н. Олександр Гриценко та к.т.н. Володимир Моравський.

Проєкт одинадцятикласниць сколівської школи був обраний серед 162 робіт більш ніж 800 школярів із 19 регіонів України Всеукраїнського конкурсу шкільних космічних експериментів. Тепер на дівчат та їхню викладачку Ларису Романишин чекає поїздка до США, а їхній винахід відправлять на МКС із космічного центру NASA.

Переможці конкурсу Заставка до матеріалу