Науковці кафедри філософії ІГСН виступили на круглому столі «Імануель Кант і західна філософська традиція»

Кафедра філософії Львівської політехніки
Фото із круглого столу

22 квітня 2024 року відбувся круглий стіл «Імануель Кант і західна філософська традиція», присвячений 300-літтю від дня народження відомого німецького мислителя Імануеля Канта. Цей ювілейний захід був організований кафедрою історії філософії та кафедрою теорії та історії політичної науки Львівського національного університету імені Івана Франка і відбувався у стінах Наукової бібліотеки ЛНУ. Перед роботою круглого столу працювала виставка першодруків праць Імануеля Канта, які є в цій бібліотеці.

Завідувач кафедри філософії Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки Ігор Карівець і доцент кафедри Андрій Кадикало взяли участь в роботі наукового зібрання й виступили з доповідями.

У своєму виступі на тему «Критичне Просвітництво Імануеля Канта: знання власних меж» Ігор Карівець відзначив нетиповий для Просвітництва Кантовий скептицизм щодо спроможностей розуму пізнавати реальність і здобувати знання про неї. Кант запропонував «посунути розум, щоб звільнити місце для віри», тому, очевидно, він намагався чітко окреслити межі компетентності розуму, щоб зберегти релігію та мораль як чинники розвитку європейської цивілізації.

Доцент Андрій Кадикало у своєму виступі на тему «Імануель Кант та парадигма класичної філософії» відзначив, що Кантові зацікавлення природознавством, особливо космологією, сприяли її розвитку в контексті механіки Ісаака Ньютона. До Канта вважали, що Всесвіт є статичним та існував вічно. Кант запропонував гіпотезу про те, що Сонце і планети утворилися з розрідженої туманності. Сьогодні цю гіпотезу називають небулярною гіпотезою.

Виступи учасників круглого столу відбулися на високому науковому рівні, що свідчить про глибоке знання доробку Імануеля Канта як у ретроспективному, так і у перспективному вимірі досліджень спадщини кеніґсберґського мислителя в Україні.

Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу