Політехніки вдосконалюватимуться за кордоном: на кафедрі ПМОМ реалізовують програму TEMPUS MMATENG

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
На кафедрі ПМОМ реалізовують програму TEMPUS MMATENG

Студенти та молоді науковці кафедри прикладного матеріалознавства й обробки матеріалів (далі – ПМОМ), відповідно до угод «Еразмус+КА1», зможуть навчатися у Льовенському католицькому університеті та у Лілльському технологічному інституті.

Уже третій рік викладачі та студенти кафедри ПМОМ, що в Інституті інженерної механіки і транспорту, втілюють програму TEMPUS MMATENG: Modernization of two cycles (MA, BA) of competence-based curricula in Material Engineering according to the best experience of Bologna Process.

– Цього року нам вдалося укласти дві угоди «Еразмус+КА1» – із Льовенським католицьким університетом (Бельгія) та Технологічним інститутом м. Лілль (Франція). Чому саме ці заклади? Річ у тім, що там активно розробляють та досліджують нові матеріали та технології, що є власне профілем нашої кафедри. Ці виші вже були нашими партнерами у попередньому проекті TEMPUS, – розповідає доцент кафедри прикладного матеріалознавства й обробки матеріалів Тетяна Тепла.

Відповідно до угоди, впродовж п’яти семестрів приблизно 30 студентів спеціальностей «Матеріалознавство» та «Ливарне виробництво» зможуть відвідати ці виші і набути там гарного досвіду, який знадобиться як для розвитку кафедри, так і для розвитку самих студентів як майбутніх фахівців. Це додатковий шанс студентові навчитися чогось нового у закордонному виші, попрацювати на сучасному обладнанні, зрештою, побачити світ.

У чому полягатиме навчання? Студент їде до закордонного вишу на один семестр і вивчає там обрані дисципліни, проводить дослідження на сучасному обладнанні за темою вже визначеної магістерської або бакалаврської роботи.

– Така співпраця вигідна закордонному вишу, який отримує від європейської комісії фінансування на цю програму, а також нашому університету, адже студент навчиться того, чого на сьогодні не завжди може отримати в Україні. Насамперед ідеться про вдосконалення іноземної мови наших студентів та можливість попрацювати на надсучасному обладнанні, яким забезпечені закордонні виші, – продовжує доцент Тепла.

Стажування передбачене для бакалаврів третього-четвертого року навчання, магістрів, а також для аспірантів та їхніх викладачів.

– Ці навчальні заклади вже ознайомили нас із програмою дисциплін для п’ятого – дев’ятого семестрів, і ми добираємо студентів на їхнє вивчення. Завдяки програмі TEMPUS, яка передбачає модернізацію дисциплін спеціальності «Матеріалознавство», відповідно до Болонського процесу, великої розбіжності у навчальних планах наших та закордонних студентів немає. Однак їх доведеться не просто прослухати, а й наприкінці скласти залікові іспити, підготувати всі звітності для зарахування цих дисциплін у нашій Політехніці, – наголошує завідувач кафедри ПМОМ професор Зоя Дурягіна.

За яких умов охочі зможуть потрапити на навчання до одного з визначених навчальних закладів? Насамперед необхідно на високому рівні знати англійську мову, адже якщо студент не підтвердить цих знань, то його можуть достроково відрахувати. Також кандидат на стажування повинен успішно вчитися та бути соціально активним. Навчання розпочнеться з цьогорічного осіннього семестру. Спершу поїдуть переможці та призери олімпіад із матеріалознавства. Загалом, як запевняють на кафедрі, охочих є багато. Отож, відбір буде прискіпливий, адже скористатися шансом повинні таки найкращі.

– Питання оволодіння новими технологіями і матеріалами в усьому світі зараз постає гостро. І коли ми виграли проект з удосконалення навчання наших бакалаврів і магістрів з інженерного матеріалознавства, то контакти з іноземними партнерами показали, що у державах Євросоюзу питання нових матеріалів, вивчення їхніх властивостей і використання в різних галузях – серед найважливіших, – підсумовує розмову професор Зоя Дурягіна.