На кафедрі філософії завершилися гостьові лекції професорки Анни Брожек з Варшавського університету

Кафедра філософії Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-лекції

11–15 грудня 2023 року гостьова викладачка Львівської політехніки, директорка Центру дослідження спадщини Львівсько-Варшавської школи, професорка кафедри логічної семіотики філософського факультету Варшавського університету Анна Брожек прочитала цикл лекцій «Антиірраціоналізм проти тоталітаризму. Львівсько-Варшавська школа перед викликами війни» про освітню, наукову та громадську діяльність представників Львівсько-Варшавської школи під час німецької та радянської окупації.

Цикл лекцій складався з п’яти доповідей професорки Анни Брожек:

  1. Вступ. Історія Львівсько-Варшавської школи за умов миру та війни.
  2. Збереження тяглості школи: про організацію та значення таємного навчання.
  3. Наукова робота під час війни: втеча від реальності чи боротьба за збереження культури народу.
  4. Воєнні долі філософів із середовища Львівсько-Варшавської школи.
  5. Етика Львівсько-Варшавської школи за умов війни.

Слухачі дізналися багато цікавих фактів про життя львівських і варшавських філософів за умов нацистської та радянської окупації. Попри тиск і загрозу життю вони писали й мислили, діяли етично, зберігали розум за таких складних життєвих обставин.

Дуже зворушливою була остання лекція професорки Анни Брожек, яка стосувалася етичної позиції представників Львівсько-Варшавської школи. Згідно з цією позицією, головне за умов війни – залишатися людиною й допомагати тим, хто потребує цієї допомоги. І поляки почали допомагати українцям з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції