Команда проєкту EaP Initiative оголошує конкурс есеїв «Майбутнє Європейського Союзу та України»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Заставка до конкурсу

З лютого 2014 року триває заздалегідь спланована військова агресія росії проти України, яка призвела до величезних людських втрат, окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, війни в українському Донбасі. 24 лютого 2022 року президент рф оголосив початок «спеціальної військової операції» з метою проведення «демілітаризації та денацифікації України», що є злочином проти людяності, порушенням фундаментальних норм й принципів міжнародного права. Попередньо сформована система регіональної безпеки виявилася неспроможною запобігти таким злочинам.

Та навіть у таких надскладних умовах Україна продовжує свій євроінтеграційний поступ, отримавши у червні 2022 року статус кандидата на членство в ЄС. Демократичний світ, європейські партнери сконсолідували свої зусилля для підтримки України та відновлення світового порядку. Однак не викликає сумніву, що повоєнний порядок і система міжнародних відносин загалом зазнають змін. Виникають риторичні запитання:

  • Яким буде майбутнє Європейського Союзу та України після завершення війни?
  • Як війна вже змінила ЄС та Україну?

Якщо Ви маєте власну позицію з цієї теми, кафедра політології та міжнародних відносин Національного університету «Львівська політехніка» та команда проєкту «Ініціатива ЄС «Східне партнерство: можливості для України» в рамках програми ЄС Еразмус+ Жан Моне запрошують взяти участь у конкурсі есеїв.

Мета конкурсу: залучити молодь до обговорення євроінтеграційних можливостей України та розвитку Європейського Союзу в умовах сучасних геополітичних викликів.

Участь у конкурсі можуть взяти школярі 9–11 класів і студенти. Для цього потрібно написати есей обсягом 600–700 слів на будь-яку з тем:

  1. «Чому європейська інтеграція України є важливою в умовах війни?»
  2. «Чи потрібна реформа ООН?»
  3. «Як російська агресія змінює Європейський Союз?»
  4. «Якими повинні бути нові всесторонні формати європейської співпраці?»
  5. «Яке значення країн ЦСЄ у формуванні нового політичного та безпекового порядку в Європі?»
  6. «Якою є роль ЄС та європейських партнерів у підтримці України та її повоєнного відновлення?»

Матеріал потрібно надіслати на е-адресу ol.tsebenko@gmail.com контактної особи – Олега Олександровича Цебенка, зазначивши ПІП, місто/село, вік, навчальний заклад, контакти (телефон, e-mail, сторінка у Facebook).

Мова написання: українська.

Оформлення: формат – A4, орієнтація – книжкова, матеріали збережені та підготовлені у форматі Microsoft Word (*.doc або *.docx); поля – всі сторони – 2 см, вирівнювання тексту за шириною; шрифт – Times New Roman 14 pt, інтервал – 1,5, абзац – 1,25 см; нумерація сторінок не обов’язкова; посилання на літературу зазначати у виносках внизу сторінки (за наявності)

Назва файлу з есеєм має бути підписана відповідно до прізвища та ініціалів учасника конкурсу.

Дедлайн подання – 10 травня 2023 року включно.

Основну увагу під час оцінювання буде спрямовано на:

  • глибину розкриття зазначеної теми;
  • оригінальність та нестандартність мислення;
  • композиційну цілісність;
  • грамотність викладу.

Всі учасники конкурсу отримають сертифікати. Автори найкращих робіт одержать нагороди, а їхні матеріали буде розміщено на сайті проєкту.

Конкурс відбувається в рамках проєкту «Ініціатива ЄС «Східне партнерство: можливості для України» за підтримки Європейського інструменту сусідства, програма Еразмус+, напрям Жан Моне.

З докладнішою інформацією можна ознайомитися на сайті проєкту.