Історія Львівської політехніки в особистостях, подіях, фактах: на кафедрі МПА організували цікаве заняття

Кафедра менеджменту персоналу та адміністрування
Фото із заняття

У межах відзначення Дня Львівської політехніки викладачі кафедри менеджменту персоналу та адміністрування Інституту економіки і менеджменту професорка Галина Захарчин і доцентка Тетяна Склярук провели заняття, присвячене історії і сьогоденню нашого університету.

Пара розпочалась із вшанування пам’яті політехніків, які віддали своє життя за Україну, а далі студенти груп МЕ-49 та ЕК-43 поділилися своїми роздумами про історію Львівської політехніки в особистостях, подіях, фактах.

Про видатні постаті Львівської політехніки, відомих вчених, дослідників Ю. Захарієвича, І. Левинського, М. Туллє, Ю. Величка, К. Бартеля, С. Банаха розповідали студенти Анастасія Ланець і Всеволод Штефан, відзначаючи їхній особливий вклад у скарбницю науки. Студенти підкреслювали, що Політехніка славиться не тільки величними науковими досягненнями, але й особистостями, які сміливо боролися за незалежну Україну – це Степан Бандера, Роман Шухевич, а також Герой України Юрій Вербицький, який загинув під час Революції гідності.

Студентка групи МЕ-49 Олександра Осійчук підготувала ґрунтовну й цікаву розповідь про Студентське братство – молодіжну організацію, створену 1989 року як альтернативу до комсомолу, що відіграла значну роль у суспільно-політичному житті України. Зініціював, організував та очолив Студентське братство у Львові політехнік Маркіян Іващишин. Найчисельнішим та найактивнішим був осередок у Львівській політехніці під проводом студента Ігоря Коцюруби (загинув 16 грудня 2018 року). Організація виховала ціле покоління молодих лідерів, які сьогодні роблять свій внесок у розвиток країни, не полишають громадської діяльності. Зокрема, Андрій Салюк став президентом Благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини міста Львова», віце-президентом Українського комітету ICOMOS, головою ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Іван Паров’як – директор Видавництва Львівської політехніки.

Своїми спогадами про Студентське братство поділилася професорка Галина Захарчин, яка відзначила, що мала щастя навчати цікавих, національно-свідомих студентів (Ігор Коцюруба, Андрій Салюк, Іван Паров’як), із якими зустрічалася не лише в студентській авдиторії, але й під час акції у місцях героїчних боїв (на горах Ключ, Маківка). Це були романтики, які організували першу революцію – Революцію на граніті (1990 рік) і перемогли!

Обговорювали й роль «Просвіти» у Львівській політехніці (голова ради Товариства «Просвіта» – професорка Христина Бурштинська), яке є невід’ємною частиною культурно-просвітницького життя Університету. Багатогранна діяльність «Просвіти», як і всі буремні події впродовж тривалого часу становлення незалежності України, відображались на сторінках газети «Львівський політехнік», а від 1997 року – «Аудиторія» (головний редактор Ярослава Величко).

Студентка Анастасія Ульгурська розповіла про події у Політехніці під час І та ІІ світової війни. Цікавими фактами зі студентського життя поділилися студентки: Юлія Скулінець, розповідаючи про таємниці підземних переходів Університету, Марта Чайка – про відкриття студентського простору, Жанна Сорокіна – про студентські гуртожитки в ретроспективі. Студентка Тетяна Прусік розповіла про традиції вшанування початку навчального року століття тому, студентка Анастасія Рудик поділилася своїм враженням від символізму картин Я. Матейка в Актовій залі головного корпусу, а студент Володимир Левко зробив хронологічний огляд становлення назви «Львівська політехніка».

Студенти (А. Бобик, Т .Прусік, Ж. Сорокіна, А. Ульгурська, Д. Ярута) проявили неабияку допитливість і кмітливість, вишукуючи левів (як елемент символу корпоративної культури) у головному корпусі. І зробили відкриття: левів виявилося значно більше, ніж подають деякі інформаційні джерела. Студенти фотографічно підтвердили присутність символу Лева у головному корпусі Університету.

Історія – це не тільки пам’ять поколінь, це наш святий обов’язок примножувати наукові здобутки, плекати наші традиції, міцніти і перемагати!

Дякуємо Збройним силам України!

Фото із заняття Фото із заняття