Авіагурток ентузіастів: як у Львівській політехніці студенти вчаться створювати безпілотники

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з роботи гуртка

На кафедрі нафтогазової інженерії та зварювання Інституту механічної інженерії та транспорту Львівської політехніки функціонує студентський гурток зі створення безпілотних літальних апаратів.

Минулого року у Львівській політехніці відкрили нову освітню програму – «Безпілотні літальні апарати» зі спеціальності № 134 «Авіаційна та ракетно-космічна техніка». Понад 30 студентів здобувають знання, які допоможуть їм у майбутньому створювати безпілотники та керувати ними. Докладніше з новою програмою можна ознайомитися у матеріалі Відновлення авіаційних традицій: у Політехніці навчатимуть проєктувати, виготовляти та експлуатувати безпілотники.

Разом із відкриттям нової освітньої програми на кафедрі запрацював студентський авіагурток.

– Ініціатива щодо такого гуртка надійшла від студентів. Ми пішли їм назустріч. Авіаційних дисциплін навчаємо з третього семестру, тому поки що триває підготовка. Однак завдяки цьому гуртку студенти можуть своїми руками пробувати конструювати прості безпілотні літальні апарати типу «крило», – розповідає завідувачка кафедри нафтогазової інженерії та зварювання Олеся Максимович.

Авіагурток поділений на дві групи, кожна з яких виготовляє свій безпілотник. Керує гуртком доцент кафедри НГІЗ Олексій Приходько. Під його керівництвом студенти набувають практичних навичок проєктування та виготовлення безпілотників.

Уже близько 15 років Олексій Приходько цікавиться авіамоделюванням. За його кресленнями студенти і виготовляють навчальні БпЛА.

– Це перші моделі, які ми тут створюємо. За своїми характеристиками вони більше як іграшки. Це перші спроби, щоб студенти зрозуміли основи, бо з чогось треба починати. Пізніше, можливо, будемо робити щось серйозніше і конкретно для когось, – зауважує Олексій Приходько.

Моделі створюють своїми руками з підручних засобів, серед яких основний – пінопласт, який покритий спеціальним матеріалом. Однак електроніку, зокрема пульт керування, у гуртку купують за власні кошти.

– Коли надійде стипендія, тоді докупимо пульт керування і зможемо запустити літачок у небо, – каже студент Гліб Гришин. – Мені подобається працювати в гуртку, щоб краще зрозуміти, як будувати такі БпЛА на радіокеруванні. Можливо, у майбутньому завдяки нашим навичкам зможемо допомагати ЗСУ у війні, бо знаємо, що зараз безпілотники дуже потрібні.

Інший студент, Дмитро Єнальєв, каже, що для нього робота в гуртку – найцікавіша частина навчання:

– Ти робиш щось своїми руками, не сидиш за теоріями. Це прикладна річ за спеціальністю, яка знадобиться в майбутньому.

За словами завідувачки кафедри нафтогазової інженерії та зварювання Олесі Максимович, якби з’явилося додаткове фінансування, у гуртку могли б щомісяця виготовляти по одному безпілотнику. Тому тут відкриті до співпраці. Зокрема, нещодавно студенти освітньої програми «Безпілотні літальні апарати» брали участь у спільному міжнародному проєкті. Через проблеми з електропостачанням унаслідок терористичних обстрілів росіянами критичної інфраструктури України польські колеги подарували студентам Політехніки потужні павербанки.

Нагадаємо, на кафедру нафтогазової інженерії та зварювання Інституту механічної інженерії та транспорту Львівської політехніки, де, зокрема, навчають за спеціальністю № 134 «Авіаційна та ракетно-космічна техніка», завітав представник компанії «Прогрестех-Україна». Зустріч відбулася на запрошення завідувачки кафедри нафтогазової інженерії та зварювання, професорки Олесі Максимович.

Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка Фото з роботи гуртка