Акредитація освітніх програм у міжнародному агентстві – це стимул до постійного вдосконалення

Центр забезпечення якості освіти Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Надання освітніх послуг європейського рівня, які б забезпечили випускникам високий рівень конкурентоспроможності не тільки на національному, але й міжнародному ринку праці, є одним із ключових завдань Стратегічного плану розвитку Національного університету «Львівська політехніка».

26–27 лютого 2024 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбувалась міжнародна акредитація освітньо-професійних програм. Через повномасштабну воєнну агресію росії та воєнний стан процедура міжнародної акредитації передбачала онлайнові зустрічі експертів з цільовими групами Університету. Міжнародна експертна група, сформована німецькою Центральною агенцією з оцінювання та акредитації (ZEvA) (Ганновер, Німеччина), складалася з шести осіб: три професори німецьких університетів, представник роботодавців, здобувач вищої освіти з Німеччини та координаторка проєкту від агенції д-р Barbara Haferkorn.

Це вдалося реалізувати завдяки сприянню Тараса Кицмея ― Doctor Honoris Causa Львівської політехніки, співзасновнику і членові Ради директорів компанії SoftServe Ukraine

Для міжнародної акредитації було подано чотири магістерські освітньо-професійні програми зі спеціальності 122 «Комп’ютерні науки»:

  • «Інформаційні управляючі системи та технології» (кафедра автоматизованих систем управління Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій);
  • «Системне проєктування» (кафедра систем автоматизованого проєктування ІКНІ);
  • «Системи штучного інтелекту» (кафедра систем штучного інтелекту ІКНІ);
  • «Комп’ютерні системи управління рухомими об’єктами (автомобільний транспорт)» (кафедра комп’ютеризованих систем автоматики Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології).

Міжнародна експертна група провела онлайн-зустрічі з представниками Університету – керівництвом й менеджментом, студентами й випускниками, гарантами освітніх програм та завідувачами випускових кафедр, представниками роботодавців ІТ-компаній і викладачами, що забезпечують реалізацію освітніх програм.

Експертна група докладно проаналізувала надані Університетом матеріали попереднього звіту про самооцінювання, зокрема:

Стратегічний план розвитку Університету і Стратегію з інтернаціоналізації;

  • зміст викладання та навчання за всіма освітніми програмами;
  • напрями співпраці – міжнародний, науковий, академічний, бізнесовий тощо;
  • загальні цілі та подальші перспективи;
  • інфраструктуру й оснащення необхідним обладнанням;
  • організаційні та управлінські аспекти;
  • систему забезпечення якості.

Також детально оцінювали:

  • результати навчання, освітні програми, навчальні плани, силабуси;
  • зміст і методи навчання та викладання за освітніми компонентами, критерії оцінювання;
  • планування й організацію поточних та екзаменаційних контролів;
  • потреби на ринку праці випускників;
  • можливості щодо професійного розвитку викладачів та їх стимулювання;
  • можливості міжнародної академічної мобільності студентів та науково-педагогічних працівників тощо.

На фінальній зустрічі міжнародними експертами було відзначено позитивні практики забезпечення якості освітніх програм та освітнього процесу загалом, які застосовують в Університеті, а також виокремлено подальші напрями вдосконалення розвитку освітніх програм та системи внутрішнього забезпечення якості. Всі експерти відзначили готовність Львівської політехніки до інтеграції у Європейський освітній простір і відповідність Стандартам та рекомендаціям щодо забезпечення якості в Європейському просторі вищої освіти (ESG).

Експерти з Німеччини були приємно вражені відкритістю, доступністю, чіткій та злагодженій роботі всіх підрозділів Університету, які брали участь у процедурі акредитації. Особливу подяку висловлено:

  • керівниці сектору моніторингу якості освітніх програм, заступниці директора Центру забезпечення якості освіти, координаторці проєкту з міжнародної акредитації, к.і.н., доцентці кафедри педагогіки та інноваційної освіти Анні Гелеш за блискучу організацію, підготовку та проведення акредитаційної процедури;
  • керівництву Університету, зокрема першому проректору Олегу Матвійківу, за постійну підтримку, допомогу та сприяння на всіх етапах підготовки;
  • гарантам зазначених освітніх програм та колективам випускових кафедр АСУ, САП, СШІ та КСА за підготовку матеріалів до звітів про самооцінювання освітніх програм;
  • викладачці кафедри іноземних мов Оксані Пузі за якісний перекладацький супровід під час зустрічей з експертною групою.

Величезну вдячність політехніки висловлюють президенту корпорації SoftServe Тарасу Кицмею за його неоціненний спонсорський внесок у реалізацію міжнародної акредитаційної процедури.

Завершальним етапом процедури є отримання фінального звіту експертів та сертифікату про акредитацію, погоджених німецькою Акредитаційною комісією Центрального агентства з оцінювання та акредитації (ZEvA), що підтверджуватимуть відповідність освітніх програм та освітньої діяльності Університету європейським стандартам якості надання освітніх послуг.

Скріншот з онлайн-акредитації Скріншот з онлайн-акредитації Скріншот з онлайн-акредитації Скріншот з онлайн-акредитації Скріншот з онлайн-акредитації Скріншот з онлайн-акредитації