«…А всім нам вкупі на землі єдиномисліє подай і братолюбіє пошли». Урочиста академія до 205-ліття Тараса Шевченка

Наталія ПАВЛИШИН, Тижневик «Аудиторія»
Народна хорова капела студентів «Гаудеамус» та Народний чоловічий хор «Орфей»
Щороку весна у Національному університеті «Львівська політехніка» звучить Шевченковим словом. Незмінною традицією Університету є вшанування Великого українця урочистою академією, яку готують талановиті не лише в науці, а й у творчості політехніки

Щороку весна у Львівській політехніці звучить Шевченковим словом. Незмінною традицією політехніків є вшанування Великого українця урочистою академією, яку готують талановиті не лише в науці, а у творчості політехніки.

Цей тиждень почався з Літературно-мистецького вечора «…А всім нам вкупі на землі єдиномисліє подай і братолюбіє пошли», присвяченого 205-й річниці від Дня народження Тараса Шевченка.

Завжди до Шевченкового свята в Народному домі «Просвіта» нашого університету, під керівництвом заслуженого працівника культури Степана Шалати, готуються дуже скрупульозно, стараючись через слово, через пісню донести всю велич Кобзаря. Розпочався вечір із твору «Реве та стогне Дніпр широкий», який  виконав Народний симфонічний оркестр, Народна хорова капела студентів «Гаудеамус» та Народний чоловічий хор «Орфей». Ця композиція звучала потужно, а величності звучанню пісні додавало те, що хори були по обидва боки на балконах, оркестр заливав залу потужними звуками мелодії зі сцени. Глядачі, як і годиться, слухали цей твір стоячи.

По-новому, з дещо естрадним присмаком, зазвучав відомий Шевченків твір «І мертвим, і живим, і ненародженим…» у виконанні переможців багатьох міжнародних конкурсів Анни Чорної, Оксани Сондей і Христини Дутчак. Також урізноманітнив вечір виконанням сучасної пісні «Відкриваю Кобзар» Ансамбль естрадної пісні «Сузір’я» (керівник Оксана Спондич).

Народний театр-студія «Хочу» (режисер Анастасія Непомняща) виступив із поетично-музичною композицією «Борітеся — поборете». Нове, сучасне прочитання твору з акцентами на тому, що наш народ переживає сьогодні, дає усвідомлення, наскільки далекоглядний був Шевченко, і якою насправді незмінною через століття є історія боротьби нашого народу.

Класичне виконання творів Шевченка прозвучало від Народного камерного вокального ансамблю «Аколада» (художній керівник Володимир Савицький), Народного ансамблю бандуристок «Заспів» (художній керівник Христина Залуцька) та Народного камерного оркестру «Поліфонія» (головний диригент Роман Кресленко).

Завершилася урочиста академія спільним виконанням невмирущого Шевченкового «Заповіту». Співали всі учасники вечора та глядачі.

 

на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті на концерті