Директор Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки Степан Шалата: Дім, творчий запал у якому не згасає

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Степан Шалата

Колективи Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки прожили рік, що минув, творчо. Цьогоріч не опускатимуть планку своїх досягнень, а мають плани далекоглядні й великі. Докладніше – у розмові з директором Дому Степаном Шалатою.

– Минулий рік був насичений культурно-просвітницькими подіями – організували понад сто концертних виступів у Політехніці і за її межами. З особливих – урочистий концерт 21 листопада в Опері до 100-річчя НАН України, раніше – теж в Оперному – святковий концерт до Дня вчителя. У цих концертах узяли участь більшість колективів Львівської політехніки, – розповідає Степан Йосипович. – Успішними були виступи і на урочистій церемонії посвяти у студенти, Наукових фестинах, до Дня першокурсника, на вечорі пам’яті жертв Голодомору, Шевченківський вечір «Та не однаково мені…». Колективи стали лауреатами міжнародних фестивалів – «Яскрава симфонія Прикарпаття – 18», «Золотий Лев», «Різдвяні зустрічі». Народна хорова капела студентів «Гаудеамус» побувала з виступами в Мюнхені, Штутґарті, Кракові. Впродовж року колективи брали участь у відкриттях виставок, міжнародних конференцій, інших урочистостях у Політехніці. Загалом рік завершився успішно, достойно справилися зі завданнями, які перед нами поставив ректорат.

– Що з переліченого є для Вас найбільш значущим у творчому плані чи щодо вкладених зусиль?

– Особливо престижно було виступати в Опері – там ми показали досить високий рівень, аж глядачі не вірили, що колективи не є професійними. Аналогічним за рівнем був Шевченківський вечір.

– Котрий із колективів торік проявив себе найбільше?

– Можу виділити «Поліфонію» – восени вона відзначила своє 10-річчя – відбувся концерт спільно з камерними оркестрами Харківської політехніки й Словаччини. Успішно виступив і чоловічий хор «Орфей» – брав участь у літургіях у церквах Львівщини й у «Прощанні з колядою». Народний духовий оркестр і «Гаудеамус» дуже виросли в плані художньої майстерності.

– З чого розпочався новий рік? Теж відпочиваєте, як і студенти?

– Ми не припиняємо роботи – маємо індивідуальні заняття, репетиції з окремими учасниками колективів, що зосталися у Львові. Раз на тиждень приїжджають студенти з найближчих міст – готуємося до Шевченківського вечора. Іншим розсилаємо ноти електронною поштою. Від 25 лютого репетиції будуть щодня.

– Які ще плани маєте на цей рік?

– Вирішили на День міста Львова виступити на сцені біля Ратуші. Раніше ми вже брали участь у святкуваннях, та були представлені лише окремі номери. Цього разу тривають переговори з департаментом розвитку Управління культури міста, щоби ми мали своєрідний творчий звіт усіх колективів Львівської політехніки й виступ до двох годин. Також у травні, 16-го числа, у Будинку орґанної музики відбудеться благодійний концерт хорової капели «Гаудеамус». Отримані від нього кошти підуть на потреби дітей загиблих героїв АТО і Небесної Сотні.

Заплановано і низку творчих поїздок на міжнародні фестивалі: народного камерного оркестру «Поліфонія» – до Словаччини, народного ансамблю танцю «Вірність» – до Іспанії. Духовий оркестр візьме участь у міжнародному фестивалі «Яскрава симфонія Прикарпаття-19» у Трускавці. У цьому році традиційно братимемо участь у спортивному вечорі кафедри фізичного виховання, у Наукових фестинах, у проведенні Дня першокурсника, багато заходів планує МІОК.

Торік завдяки анкетуванню добре поповнили колективи першокурсниками – тепер вони всі укомплектовані. У народному ансамблі танцю «Вірність» – трохи слабші хлопці, тож вони потребують більше занять. Загалом, у нас є 12 колективів різних жанрів, але хочемо мати ще й оркестр народних музик. У його складі будуть цимбали, баян, дві скрипки, кларнет, сопілка, контрабас або тамбурин. З першого березня для створення цього оркестру збиратимемо студентів, які вміють грати на народних інструментах. Згідно з анкетами, які заповнювали першокурсники, у Політехніці навчається багато сопілкарів і баяністів, але ми після прослуховування їх виберемо найліпших. Керівник – викладач із Львівського коледжу культури і мистецтв.

– Будуть якісь зміни методичні, серед керівників колективів?

– У нас склалася стабільна команда, задоволений керівниками – усі молоді й активні. Важливо до кожного з них знайти індивідуальний підхід, але я їх добре вивчив і нам вдається легко взаємодіяти. До слова, із кількох керівників створимо тимчасовий ансамбль для виступу на Шевченківському вечорі – виконають один із творів Шевченка (наразі ще вибираємо який).

Степан Шалата