Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
на конференції профспілкової організації

Забігаючи наперед, зазначимо: делегати одностайно визнали діяльність профспілкового комітету задовільною. Справді, за звітний період зроблена чимало щодо соціального захисту працівників, зокрема, підвищення оплати праці, поліпшення умов роботи і техніки безпеки. Звичайно, людей найбільше хвилює оплата праці. Цю одвічну проблему розв’язують і на рівні держави (підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень, а до кінця року заплановано підняти її до 3750 гривень), і на рівні самого Університету. Йдеться про справедливу виплату премій та різних надбавок.

Цього разу всі делегати конференції отримали брошурку з докладним звітом профспілкового комітету. Тому доповідь голови профкому Володимира Гайдука була доволі стислою. Присутні заслухали також виступи першого заступника голови профкому, голови організаційної комісії Романа Колодія, голови комісії з умов та охорони праці Івана Паралюха, заступника голови ревізійної комісії Ярослава Підгайного, голови профбюро Інституту адміністрування та післядипломної освіти Богдана Іличка.

Найбільше, чим може похвалитися профком за звітний період, – це оздоровлення працівників Університету та їхніх дітей за відчутного здешевленні путівок. Добрі відгуки надійшли від тих, хто цього літа побував на новій базі відпочинку на озері Світязь, в університетських відпочинкових центрах у Славському та Коблево. До речі, зараз у Славському триває докорінна перебудова головного корпусу: надбудовують поверх, кожен номер матиме душ і туалет.

Промовці говорили про резерви і недоліки, які слід усунути якомога швидше. Слід пришвидшити облаштування нових туалетів у четвертому корпусі, продовжити роботи з належного освітлення аудиторій і лабораторій.

Дуже гострим є питання забезпечення працівників Університету житлом. Нині у контрольних списках черговиків на отримання державного житла перебуває 152 особи, кооперативного – 128, а у списку на поселення в гуртожиток № 6 (сімейний) – 191 особа. Дивна ситуація склалася із житловим кооперативом, утвореним кілька років тому. Місто виділило Університету земельну ділянку. Але виникла бюрократична перепона на рівні Міністерства освіти і науки України. Виявилося, що Університет не має право передати цю ділянку для житлового кооперативу. Присутній на конференції ректор професор Юрій Бобало пообіцяв, що він найближчим часом розв’яже це питання з міністром.

Голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Марія Яцейко повідомила, що профспілки України мають намір 14 листопада цього року в усіх містах, зокрема у Києві, провести масові акції протесту проти поданого Кабміном до Верховної Ради України проекту бюджету на 2018 рік. Серед вимог – підвищення мінімальної зарплати у наступному році до 4500 гривень (на рівень фактичного прожиткового мінімуму), зменшення тарифів на енергоносії. Делегати підтримали заклик профспілок України і водночас скерували відповідне звернення до Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради Андрія Парубія та Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана.

На конференції виступив ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало. А розпочав він із такої новини: вартість газу зростає для бюджетних організацій аж на 40%! Промовець нагадав, що минулої зими один день подання тепла у навчальні корпуси й гуртожитки обходився Університетові у 230 тисяч гривень. Ця зима потребуватиме ще більше коштів. Міністерство освіти і науки України не має наміру компенсувати витрати на енергоносії. А, отже, необхідна тотальна економія. У січні відбувається екзаменаційна сесія. Є пропозиція зосередити її у трьох корпусах, які мають автономне опалення: у головному копусі, у корпусах на вулицях Коновальця та Театральній. В інших приміщеннях температура не перевищуватиме 12 градусів тепла. У лютому слід зробити акцент на дистанційному навчанні. Нині у віртуальному навчальному середовищі є 2500 дисциплін. Слід докласти максимум зусиль, аби ним були охоплені всі навчальні дисципліни.

Торкнувся ректор і питання оплати праці. Дуже складно буде підняти до кінця року мінімальну зарплату до рівня 3750 гривень. Її зростання до 3200 гривень потребувало від Львівської політехніки витрат із спецфонду (зароблених Університетом грошей) 13 мільйонів гривень. За нового перерахунку ця сума зросте до 62 мільйонів коштів.

Говорив Юрій Бобало і про зростання конкуренції між вишами за абітурієнта. Зменшується кількість випускників шкіл через демографічний спад, вищі навчальні заклади відкривають аналогічні з нашим університетом спеціальності та спеціалізації. Бачимо значний відтік абітурієнтів до сусідньої Польщі. Це потребує активізації зусиль усього професорсько-викладацького складу щодо поліпшення якості навчального процесу, науково-дослідницької роботи. Ректор просив викладачів, завідувачів кафедр проаналізувати рейтинг кафедр. Адже більшість із них перебувають у «середнячках». Матеріальне заохочення має бути лише за якісну роботу. Ректор звернув також увагу на те, що у деяких інститутах і на кафедрах викладають надмірну кількість дисциплін, що лише забирає час у студентів та викладачів.

Наприкінці було наголошено на необхідності економії у великому й малому.

– Але при всіх фінансових труднощах та економії ми не маємо права погіршувати якість освіти, ми повинні й надалі зберігати добрий імідж Університету – одного з кращих в Україні, – сказав на завершення ректор Юрій Бобало, запевнивши присутніх, що й у таких складних умовах працівники будуть вчасно отримувати зарплати, премії, надбавки, а студенти – стипендії.

на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації на конференції профспілкової організації