За матеріалами порталу «Твоє місто»
Микола Мацях

Група студентів програми «Інтернет речей» Національного університету «Львівська політехніка» розробила мобільний застосунок Clean city, за допомогою якого львів’яни зможуть самотужки контролювати ситуацію зі сміттям у місті. Команда розробників під назвою Reynolds презентувала проект у межах конкурсу «Інноваційна весна».

– На початку лютого ми з друзями зібрались, щоб придумати концепцію семестрового проекту з програмування, – розповідає Tvoemisto.tv один із розробників проекту Микола Мацях. – Нам потрібна була ідея, що розв’язувала б конкретну проблему. Кожен із нас бачив гори сміття під вікнами, й це надихнуло нас допомогти рідному місту.

На мультимедійній карті в застосунку позначені всі майданчики з контейнерами для сміття, які є в місті. Відстежуючи розташування людини через геолокацію, застосунок пропонує обрати смітник поблизу; також можна обрати смітник у будь-якому іншому місці, щоб залишити відгук або подивитись, чи він заповнений.

Користувачі можуть додавати інформацію про смітники, знаходячи їх на мапі й залишаючи відгуки за допомогою кнопок з іконками. Згодом розробники планують додати до мапи перелік полігонів, які приймають або не приймають сміття, базу сканованих документів, які стосуються проблеми сміття у Львові, а також позначити всі пункти приймання вторсировини (пластику, скла, батарейок, енергозберігаючих лампочок тощо).

Для розвитку проекту програмісти мають намір залучати волонтерів, які пересуватимуться містом і тестуватимуть застосунок у режимі нон-стоп. Лише після цього програма з’явиться на Google Play і AppStore. Зараз застосунок має англійську та українську версії; він адаптується під мовні налаштування смартфона.

– Наша команда створила цей застосунок, щоб налагодити діалог між владою та львів’янами, – каже Микола Мацях. – Людям не потрібно буде писати черговий пост у Фейсбуку, щоб привернути увагу до своєї проблеми, а міська рада зможе бачити загальну картину й вирішувати, звідки в першу чергу вивозити сміття. А також оцінювати те, наскільки добре виконують свою роботу перевізники. Це дасть змогу контролювати ситуацію і не допустити локального екологічного лиха, початок якого ми спостерігаємо зараз.

Одночасно із мобільним застосунком студенти розробляють сайт, який матиме такі самі функції. Обіцяють, що він матиме зручну мобільну версію. У відкритому доступі Clean city має з’явитись до кінця року.

мобільний застосунок Clean city