Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
студенти

Коли ми були дітьми, літо було найпрекраснішою порою, тягнулося довго, було символом свободи. Для студентів ця пора ще має відблиск того справжнього літа, на яке з нетерпінням чекає кожен школяр. Опісля закінчення університету, працевлаштування, одруження, народження дітей і повного занурення у вир дорослого життя, відпочивати стає вже не так просто, адже тепер потрібно дочекатися відпустки, і не лише своєї, підлаштуватися під дітей та їхні потреби, здолати багато інших супутніх перепон. Не кажу, що робота й родина – це погано, але по собі відчуваю, що з кожним роком літо втрачає статус трьох найбільш очікуваних місяців року, перестає бути тим символом свободи й насолоди, яким завжди було. На зміну приходять графіки, чіткі календарні плани, дистанційна робота на пляжі, у сукупності з надокучливим риторичним запитанням «і як усе встигнути?».

Цьогоріч відкрила для себе страшну реальність: я розучилася відпочивати – «відпочиваючи» від однієї роботи, працюю на іншій і ніяк не можу зупинити шалений вир думок про те, чи точно я все встигла, що, коли, де і як ще маю зробити. Острах не встигнути, постійне відчуття, що час утікає крізь пальці, намагання осягнути більше ціною відсутності сну. Такий максималізм притаманний, ймовірно, усім студентам, тож потрібно вчасно його розгледіти і скерувати у правильне русло, доки є така можливість – нові подорожі, враження, емоції, досвід, колекціонування спогадів, адже це саме те, що залишиться з нами назавжди. Саме тому я переглянула свої плани на літо-2017 і вже озброїлася довжелезним переліком місць, які хочу відвідати. Тож, дорогі політехніки, закликаю Вас не втрачати можливості, скласти власний список і насолоджуватися літом, а попрацювати ще встигнете!

Софія Яремчук, студентка четвертого курсу Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології:
«Планом на літо № 1 є вступ до магістратури»

Оскільки цього року я закінчую бакалаврат, то планом на літо № 1 є вступ до магістратури. Також хочу влаштуватися на роботу – досить сидіти й байдикувати. Якщо все-таки вдасться знайти час для відпочинку, то намагатимуся їздити різними містами України і Європи. Дуже хочу відвідати польські – Краків, Вроцлав і Варшаву, наразі це для мене найбільш реальний варіант.

Мар’яна Петрик, студентка першого курсу Інституту інженерної механіки та транспорту:
«Відпочиватиму вдома, у Карпатах»

Відпочиватиму в себе вдома, у Карпатах, це для мене найкраще місце. Викладачі, які нас навчають, дуже хороші, турбуються про студентів, допомагають влаштуватися на роботу, тож цього літа я працюватиму. Де саме – не скажу, офіційно мене ще не взяли, тому не хочу наврочити – саме це і є головний план на літо.

Наталія Зайшла, студентка п’ятого курсу Інституту архітектури:
«Одиниці їдуть на відпочинок»

Мої одногрупники всі кинулися працювати й лише одиниці їдуть на відпочинок. Я замість того, щоб відпочивати, після складання сесії взялась на свою голову консультувати дипломників, тепер маю море роботи, телефонують наввипередки. Планувала їхати на море в кінці літа, але «приємним» сюрпризом стала новина про те, що ми, архітектори, маємо проходити практику саме в серпні. Також це літо для мене – період підготовки до весілля, тому справ багато, відпочивати ніколи. Якщо все-таки буде можливість – поїду в Карпати.

Богдан Павлович, студент четвертого курсу Інституту енергетики та систем керування:
«В Україні є багато класних, але маловідомих місць»

Ураховуючи політичну ситуацію у країні, із відпочинком у Криму я давно попрощався. Та в Україні є багато класних, але маловідомих місць. На наші Шацькі озера, наприклад, приїжджають навіть іноземці. Цьогоріч мандрівку планую почати зі Світязю, потім дуже хочу вирушити до Прибалтики. Надзвичайно класне місце, яке навіть на мапі важко помітити – озеро метеоритного походження Дошно, розташоване у Волинській області (Ратнівський район). Глибина його – 70 метрів, тоді як глибина Світязю, яке вважають найглибшим озером в Україні – близько 60 м. Лабораторні дослідження стверджують, що вода в озері придатна для пиття. Є історія про те, що для Катерини ІІ привозили воду з цього озера, адже в ній високий уміст срібла, тому вона має омолоджувальні властивості, також на дні Дошна є рідкісна й цілюща синя глина. Я часто сам там відпочиваю і всім раджу.

Софія Яремчук, студентка четвертого курсу Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Наталія Зайшла, студентка п’ятого курсу Інституту архітектури Мар’яна Петрик, студентка першого курсу Інституту інженерної механіки та транспорту Богдан Павлович, студент четвертого курсу Інституту енергетики та систем керування