Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
навчальний посібник «Математичний аналіз функцій дійсної змінної»

У Видавництві Львівської політехніки вийшов друком навчальний посібник «Математичний аналіз функцій дійсної змінної».

Його автори – доцент кафедри вищої математики Христина Дрогомирецька, директор ІМФН професор Петро Каленюк, доцент кафедри вищої математики Мирослава Клапчук та доцент кафедри прикладної фізики і наноматеріалознавства Григорій Понеділок. На думку рецензентів та перших читачів, посібник із вивчення математичного аналізу за стилем і наповненням відповідає кращим світовим зразкам.

Посібник великий обсягом (має 589 с.), і це виправдано, адже в наш час, коли кількість аудиторних годин на вивчення матеріалу стрімко скорочують, важливим стає забезпечення студентів якісною профільною літературою. Саме тому, автори подбали, щоб був він цікавий, докладний і зрозумілий студентові, коли той опрацьовуватиме його самостійно. У посібнику використано досвід та сучасні практики провідних українських та зарубіжних університетів, він добре структурований, наповнений великою кількістю розв’язаних прикладів, вправ, наочних ілюстрацій, має майже півтисячі дуже якісних кольорових рисунків і світлин. На думку авторів, посібник забезпечить студентів якісною літературою з дисципліни. Тож результатом задоволені також і студенти, адже з поданим матеріалом легко та зручно працювати.

Запитуємо у Григорія Понеділка, одного з авторів посібника, як виникла ідея написати посібник.

– В Україні бракує сучасних українськомовних підручників із фундаментальних дисциплін для студентів фізико-технічних, інженерно-технічних та інформаційно-комунікаційних спеціальностей. Це й спонукало написати посібник і зумовило саме таку його структуру. Над ним наполегливо працювали майже два роки, розуміючи при цьому, що жоден навчальний посібник із математичного аналізу не може претендувати на особливу новизну чи оригінальність. У посібнику логічно скомпонували матеріал, добрали якісні приклади, зорієнтовані на конкретну категорію студентів, поглиблено виклали окремі теми.

У чому його новизна?

– У нас щороку навчається щораз більше студентів-іноземців, яким важко освоювати дисципліни, насичені мовною термінологією. Тому в тексті посібника українські математичні терміни та предметний покажчик подано також і англійською. Це буде корисно й нашим студентам, адже сприятиме вивченню професійної англійської мови та розширенню словникового запасу зі спеціальної термінології. У посібнику подано широку інформацію про історію зародження й утвердження основних ідей та концепцій математичного аналізу. Окрім цього, відобразили сучасні тенденції прикладної математики, додали кілька важливих розділів для освоєння спеціальних курсів із новітніх технологій, яких бракує в навчальних програмах, але актуальні в наш час. Список літератури доповнюють посилки на закордонних авторів, матеріали яких присвячені методиці викладання математики.

– У якому семестрі читатимуть цей предмет?

– Першу частину математичного аналізу першокурсники вивчають у першому семестрі. Та в ньому є також розділи, які вивчатимуть у другому семестрі. Важливо, що посібник буде цікавий і для студентів другого-третього курсів будь-якої фізико-технічної та інженерно-технічної спеціальності, адже в ньому можна почерпнути не лише багатий теоретичний матеріал, а й здобути практичні навички. Узагалі, радив би студентам навчитися самостійно розв’язувати різні приклади й задачі, які є в посібнику, добре опанувати тему та вже тоді переходити до наступної.

– Де ці посібники можна придбати?

– Їх продають у наших книгарнях, але вони коштують десь близько 300 гривень. Зате їх достатньо в студентській бібліотеці. Наклад невеликий – 300 примірників, якщо користуватимуться попитом, його можна збільшити.

– Дуже цікава титульна сторінка…

– На титульній сторінці ми помістили мініатюру, відому як «Бог – геометр». Це копія з манускрипта 1220–1230 років, що має Національна бібліотека Відня. Про неї згадував знаний математик Бенуа Мандельброт у своїй книзі «Фрактальна геометрія природи». Мініатюра зображає процес створення світу за законами математики й гармонії, тому Бог на манускрипті є з циркулем. Центральна помаранчева частина круга символізує Землю, оточену нічним зоряним небом, червоним сонцем та жовтим місяцем.

Знаний американський математик Г.Х. Гарді починав передмову до своєї книги «Курс чистої математики» такими словами: «Цю книгу написано, насамперед, для студентів першого курсу університетів, здібності яких наближаються до того рівня, що, зазвичай, потрібно для отримання стипендії». На думку авторів посібника «Математичний аналіз функцій дійсної змінної», кожен студент, який вивчив і практично засвоїв викладений матеріал, заслуговує не тільки стипендії, а й власної самоповаги та щирої похвали.