Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
весняний фестиваль акварелістів

Викладачі Львівської політехніки у своїх творчих і розвиткових пошуках виходять не лише за межі рідного університету, а й за межі країни. Набратися досвіду в акварельній майстерності, налагодити контакти з художниками світу дала їм змогу участь у весняних фестивалях акварелістів, які відбувалися в Італії.

Доцент Ігор Юрченко, старші викладачі Інна Мосор і Ольга Челомбітько й доцент Ольга Лисенко – викладачі кафедри дизайну та основ архітектури ІАРХ, які своїми роботами долучилися до фестивалю у Фабріано. Їхні твори було опубліковано в каталозі фесту, а деякі ще й побували на виставці. Інна Мосор представила формалістично-абстрактний напрям, Ольга Челомбітько й Ольга Лисенко – пейзажі, а Ігор Юрченко – тематичну композицію, у якій краєвид поєднано з людиною.

Україну у Фабріано репрезентувало десять митців і їхніх 30 творів. Такий фестиваль – місце, де закладають підвалини зросту й розвитку акварелі. Тож у його програмі, окрім виставки, були конкурс і майстер-класи – під час пленеру художники малювали цікаві куточки міста.

Лідер української групи Ігор Юрченко каже, що в Україні акварель не надто в пошані, бо її вважають технікою ескізною, пошуковою. Хоч насправді вона є самодостатньою і в таких країнах, як Китай і Швеція, її дуже культивують. Організатор фестивалю Анна Масініса була вельми втішена і вдячна за подарунок, який їй вручив пан Ігор, – фотоальбом зі світлинами Львова.

Ігор Юрченко після фестивалю у Фабріано взяв участь у подібному фестивалі в іншому італійському місті – Сперлонзі. Серед сотні художників лише він був представником з України. Його чотири картини – дворики Сперлонги, які малював раніше – увійшли до колективної виставки. Ігор Юрченко також провів демонстраційний майстер-клас.

весняний фестиваль акварелістів весняний фестиваль акварелістів весняний фестиваль акварелістів весняний фестиваль акварелістів