Кафедра ДАС Львівської політехніки
групове фото

Наприкінці травня у Львівській політехніці відбувся міжнародний студентський проектний семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій.

Перший день семінару був інтерактивним. Все почалося зі вступної лекції керівника кафедри дизайну архітектурного середовища Інституту архітектури професора Віктора Проскурякова, що розпочалась в головному корпусі Львівської політехніки й поступово завершилася в актовій залі першого корпусу Університету. Студенти з Торонто, Дніпра, Львова разом із викладачами робили натурні обстеження об’єкта семінару та його елементів – здійснювали перевірку акустики залу, параметрів сцени та її наповнення, окремих інженерних мереж та загальної оцінки стану середовищ залу. Потрібно відзначити глибоку за змістом та інформативну за своєю структурою лекцію професора Шолема Долгого та професора Павла Босого, які ділились особливостями побудови театрального простору в Північній Америці.

Складно передати ту атмосферу, коли усі учасники семінару, незалежно від їхнього віку чи походження, немов повністю занурюються в тематику семінару, а дискусії продовжуються навіть у перервах на каву та обід. Це ще раз підкреслює актуальність теми семінару та демонструє сучасний підхід до проектування унікальних об’єктів.

Наприкінці дня студенти поділились на творчі команди, за кожною з яких було закріплено керівників. Процес проектування розпочався.

Другий день починався з кави та дискусій, які тривали більш ніж годину, аж поки не вичерпались усі запитання, більшість із яких стосувалися технічних засобів організації сценічного простору. На запитання давали відповіді провідні спеціалісти Університету Райєрсона та Львівської політехніки. Все це безумовно стимулювало роботу студентів та їхніх керівників у творчих групах над створенням простору залу з розширенням театральної функції.

Інтенсивна робота над проектами у творчих групах тривала впродовж трьох днів. Студенти разом із керівниками впоралися з поставленими завданнями семінару. Результатом їхньої роботи були клаузури ескізних проектів із реновації актової зали І навчального корпусу Львівської політехніки.

Презентація робіт відбулась 27 травня у навчальній аудиторії 331 головного корпусу Університету. Кожна з шести творчих груп підготувала по 2–3 планшети формату А1 та впродовж 7–10 хвилин презентувала свої ідеї щодо реорганізації простору в актовій залі першого навчального корпусу Львівської політехніки з розширенням театральних функцій. Після цього усі учасники проектного семінару одержали сертифікати від організатора – кафедри дизайну архітектурного середовища Інституту архітектури. Загалом це 8 керівників і 31 учасник творчих колективів із Львівської політехніки, Університету Райєрсона в Торонто, Технічного університету Дрездена і Придніпровської державної академії будівництва та архітектури з Дніпра.

семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій семінар із реновації І навчального корпусу Університету з розширенням театральних функцій