Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Ольга Мельник

Кафедрі зовнішньоекономічної та митної діяльності (ЗМД) Львівської політехніки лише п’ять років. Тут працюють молоді амбітні викладачі. Очолює кафедру теж молода професорка Ольга Мельник.

– Отож, почнімо з того, що Ви – випускниця Львівської політехніки.

– Я навчалася в ІНЕМі, на кафедрі менеджменту й міжнародного підприємництва, на новій тоді спеціальності «менеджмент зовнішньоекономічної діяльності». На той час мало хто розумів, хто такі менеджери, що таке менеджмент. Для мене менеджмент став цікавим і захопливим після прочитання книг Генрі Форда «Моє життя, мої досягнення», Лі Якокки «Кар’єра менеджера». Зрозуміла, що менеджмент – це керування підлеглими, уміння належним чином спланувати, організувати, мотивувати, контролювати, регулювати їхню роботу, ухвалювати рішення, досягати результативності та ефективності в будь-якій діяльності.

– Якою Ви були студенткою?

– Відмінницею. І досить активною – брала участь у конференціях, конкурсах, олімпіадах. Перемогла у ІІ турі Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності». Намагалася максимально використовувати всі нагоди щодо навчання та розвитку, хоча нинішні студенти мають значно більше можливостей (програми академічної мобільності, іноземні стипендійні програми, конкурси наукових праць тощо).

– Як Ви тоді уявляли своє майбутнє?

– Мріяла про кар’єру в бізнесі й після закінчення університету вдало пройшла співбесіду на три підприємства. Але мені запропонували залишитися на кафедрі, зважаючи на те, що мала найвищий рейтинг (понад 98 балів), а також – уже й наукові здобутки. Вирішила спробувати й жодного разу не пошкодувала, що таки обрала науково-педагогічну діяльність, тому що це справді моє, я люблю студентів – навчати їх та спілкуватися з ними, люблю наукові пошуки. Це робота, яка постійно вимагає саморозвитку та вдосконалення.

– Отож, над якою темою почали працювати?

– Почала вивчати методи менеджменту, зокрема способи впливу на працівників задля забезпечення цільової результативності – від економічних до соціально-психологічних, технологічних. Зосередилася власне на фінансово-економічних методах, які стосувалися бюджетування на підприємстві. Кандидатську захистила у 24 роки. Згодом на кафедрі ми започаткували новий навчальний курс – бюджетування зовнішньоекономічної діяльності підприємства, який охоплює комплекс лабораторних робіт та курсовий проект за матеріалами бюджетування на львівських підприємствах. Уже в докторській дисертації, яку захистила у 31 рік, досліджувала полівекторну діагностику діяльності підприємства. Діагностика в економіці так само важлива, як і в медицині, адже якість діагнозу формує підґрунтя для ефективних управлінських рішень.

– Як виникла ідея створення кафедри ЗМД?

– Кафедра ММП була доволі великою – на ній працювало близько 90 осіб, готували студентів за кількома спеціальностями. Отож, виникла потреба в поділі. Кафедру ЗМД створили як базову для підготовки фахівців за спеціальністю «менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», у межах якої було визначено кілька спеціалізацій: менеджмент зовнішньоекономічної діяльності, керування митною діяльністю, керування міжнародною туристичною діяльністю. Згодом ліцензовано спеціальність «прикладна економіка» для підготовки економістів-аналітиків. Вона актуальна в ІТ-сфері.

– Що здобула кафедра ЗМД за п’ять років?

– Ми розробили сучасні навчальні програми та курси, проводили консультаційні ради з бізнесом, митницею, торговельно-промисловою палатою, щоб виробити цікаві й потрібні навчальні плани, придбали спеціалізоване програмне забезпечення для митних брокерів. Прагнемо бути в тренді та готувати конкурентоспроможних фахівців. Уклали довготермінову угоду зі Львівською митницею ДФС та з єдиним в Україні Науково-дослідним інститутом митної справи в м. Хмельницький. Наші студенти навчаються за програмами подвійних дипломів у Краківській гірничо-металургійній академії, чимало дисциплін викладаємо англійською мовою, влаштовуємо екскурсії на митні пости, провідні підприємства, які провадять зовнішньоекономічну діяльність. До співпраці активно залучаємо провідних фахівців-практиків. Наші студенти перемагають на всеукраїнських профільних олімпіадах. Важливим надбанням кафедри є її молодий колектив (середній вік працівників кафедри – 34 роки) – креативний, амбітний, готовий до змін, нових ідей та рішень, що легко знаходить спільну мову зі студентами, застосовує сучасні технології навчання, постійно розвивається та самовдосконалюється.

– Наскільки затребуваний фах, за яким готуєте студентів?

– Львівщина – прикордонна область, але досі в Західному реґіоні не навчали фахівців для митних органів. Коли ми почали розвивати спеціалізацію «управління митною діяльністю», то наголошували, що готуватимемо фахівців не для митниці, а для суб’єктів ЗЕД, митно-брокерських аґенцій тощо. Але наші випускники почали перемагати в конкурсах на вакансії в митних органах. Вони легко працевлаштовуються в державних органах влади, на підприємствах-суб’єктах ЗЕД, ІТ-компаніях тощо.