Прес-служба Львівської політехніки
шрифт Брайля

Цього року співробітники Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка» продовжують займатись як просвітницькою діяльністю в сфері інклюзивної освіти осіб з важкими порушеннями зору, так і впровадженням в Україні нових інноваційних методик і послуг.

Як розповідає очільниця Центру, керівник проекту «2Inclusion» Оксана Потимко, впродовж січня – березня її працівники організували цілу низку цікавих і пізнавальних науково-методичних заходів. Вони, зокрема, побували у Прикарпатському національному університеті імені В. Стефаника, Хмельницькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, Київському міському будинку вчителя, Житомирському державному університеті імені І. Франка, Кам’янець-Подільському національному університеті імені І. Огієнка, Національному історико-культурному Києво-Печерському заповіднику, Київській музичній школі № 9 та в інших навчальних закладах.

Йдеться про організацію інклюзивного навчання незрячих дітей у загальноосвітніх школах і застосування методики аудіодискрипції (тифлокоментування) візуальних творів та об’єктів для осіб з важкими порушеннями зору. Слухачі, а це здебільшого фахівці департаментів освіти, дефектологи, консультанти, вчителі, викладачі інститутів післядипломної педагогічної освіти, тифлопедагоги, музейні працівники, гіди, – навчалися, як облаштувати робоче місце незрячої дитини у звичайній школі, як працювати на персональним комп’ютером із програмами екранного доступу, як застосувати аудіодискрипцію в навчальному процесі тощо. Важливе місце працівники Ресурсного центру приділили питанням організації адаптованих екскурсійних маршрутів, створенню дейзі-книг, вивченню рельєфно-крапкового шрифту.

У найближчих планах – подібні науково-методичні заходи в університетах Ужгорода, Чернівців, Полтави, Харкова, Запоріжжя, Києва, Миколаєва та інших. Партнером в їхній організації та проведенні є Svefi Academy (Швеція), з якою у 2016–2017 роках Центр реалізує спільний міжнародний освітній проект «2Inclusion».