Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Василь Романчук

Навчально-технічний центр мережевих технологій університету модернізував бездротову мережу в Політехніці та вдвічі збільшив швидкість доступу до мережі інтернет.

Центр, як оператор телекомунікації, працює не тільки на теренах Львівської політехніки, а й надає послуги іншим освітнім структурам міста, серед яких – Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, Львівський державний університет внутрішніх справ, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, Національний лісотехнічний університет України. Долучилися до мережі й коледжі, що ввійшли в структуру Львівської політехніки. Послугами телефонії й інтернету користуються й кілька шкіл міста.

– Ми намагаємося всім їм надавати якісний доступ до інтернету і телефонії і навіть змогли цього року впровадити нові послуги, в основному – IP-телебачення та особистий кабінет користувача, – говорить начальник Центру мережевих технологій, завідувач кафедри телекомунікацій ІТРЕ професор Михайло Климаш. – Загалом університетська мережа нараховує приблизно 13,5 тисяч користувачів, з них 7600 – в студентських гуртожитках і близько 5600 користувачів кампусу. Нещодавно у пілотному режимі впровадили нове обладнання, що дозволить модернізувати ядро мережі (комутатор третього рівня Cisco 6509). Його ми придбали давніше, а тепер купили ще й допоміжне обладнання (лінійне, магістральне) і вже навіть випробували цю структуру. Завдяки цьому, вдалося підвищити у тестовому режимі швидкість доступу до мережі інтернет до 10Мбіт/с (нею студенти користуватимуться й надалі, до того ж вартість послуги наразі не буде змінено). Крім цього, можна вибрати й іншу швидкість: 40 Мбіт/с, 100 Мбіт/с і 1 Гбіт/с (за окрему плату). Завдяки впровадженню нового ядра час доступу до мережі буде вдвічі зменшено. Модернізоване ядро мережі передбачає під’єднання до нього студентських гуртожитків потоками 10 Гбіт/с. Це досить високі магістральні потоки, які забезпечать швидкий і якісний доступ до мережі. Упродовж року впровадили ще одну нову послугу, так зване ІР-телебачення і тепер можна дивитися трансляцію програм телебачення через мережу Львівської політехніки. Наші користувачі можуть послуговуватися різними пакетами доступу. Зокрема у мінімальний пакет входять 20 програм телебачення та доступ до інтернету при ціні 36 грн.; у базовий пакет – послуга ІРТV (36 шість програм), а також повний пакет (за підвищеною ціною).

А ще працівники Центру мережевих технологій зробили особистий кабінет користувача, де можна зареєструвати свої послуги і користуватися ними. За словами заступника начальника Центру Василя Романчука, в цьому кабінеті впроваджено послугу автоматичного відновлення паролю. Тобто, якщо студент забув пароль, він може натиснути на відповідну кнопку й отримати через sms новий. Але і це ще не все. Оскільки Політехніка оплатила доступ до бази даних «Скопус», то студенти з мережі університету з гуртожитків та через бездротову мережу можуть безкоштовно заходити в науково-метричні бази даних й отримувати доступ до наукових статей. Зараз у Центрі працюють над впровадженням IP- та SIP-телефоній. Нині ці послуги тестують і згодом введуть їх в експлуатацію.

– Михайле Миколайовичу, студенти часто скаржаться на відсутність Wi-Fi у наших бібліотеках.

– Власне, цього року ми завершили встановлення Wi-Fi-контролера на нашій мережі, тож цю прогалину вже ліквідували. Якщо говорити точніше, то зона покриття мережi Wi-Fi у кампусі нашого університету виглядає так: в головному корпусі – 2 і 3 поверхи, зокрема і актова зала, частина 1 поверху; в 4-му корпусі – частина 1, 2, 3 поверхів лівого крила, частина 2, 3, 4 поверхів правого крила; у 5-му – 1, 2, 7, 8, 9 поверхи лівого крила: в 11-му – 2, 3 поверхи, частина першого поверху. У студентській бібліотеці й ІНКК – читальні зали 2, 3, 4 поверхів: у науковій бібліотеці – читальна зала і частина 1 поверху. В гуртожитках, крім першого, де ми теж впровадили Wi-Fi, студенти користуються стаціонарним покриттям. Нині всі студенти можуть користуватися інтернетом і нашою мережею з будь-якого нашого навчального корпусу. Стосовно студентської бібліотеки, то вона має стаціонарні комп’ютерні класи, де студенти виконують будь-яке завдання, зокрема лабораторні роботи. Послугами Wi-Fi можуть користуватися в бібліотеці й під час перерви. Загалом, вважаю, що в бібліотеці треба поповнювати свої знання, а не користуватися мобільними пристроями у приватних справах.

– Які плани на майбутнє?

– Плануємо впровадити IP-мережу, тобто всю телефонію переводимо на IP-ядро. Це доволі дорога річ, та маємо домовленості із кількома компаніями, які дадуть нам Coll-центр. Програмне забезпечення маємо придбати самі, встановити його, бо ж орієнтуємося на IP-телефонію. Сподіваюся впродовж наступного року нам вдасться встановити експериментальну частину й перейти на IP-платформу.