За матеріалами сайту Львівської міської ради
Оксана Потимко

8 грудня 2016 року перший стіл українського виробництва, призначений для настільного тенісу для незрячих, буде передано вихованцям Львівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 100. Відтепер незрячі дітки зможуть не лише займатися шоудауном і розвивати свої навики, а й, завдяки такій грі, – вчитися долати життєві труднощі і відчувати себе успішними.

Як розповіла керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка» Оксана Потимко, у травні цього року такий стіл був завезений з-за кордону на два дні для пілотних змагань з шоудауну (настільного тенісу для сліпих) між українськими і польськими незрячими. Проте висока вартість столу унеможливлювала його масове поширення в Україні.

Але завдяки співпраці Ресурсного центру Львівської політехніки з благодійною організацією «Фонд родини Нечитайло» в Україні вперше з’явилося обладнання для шоудауну. Такий стіл українського виробництва сьогодні передадуть у Львівську спеціалізовану загальноосвітню школу-інтернат № 100.

– Вперше такий стіл побачила у Варшаві у 2009 році, пізніше – у Стокгольмі, і було дуже велике бажання, щоб цей вид спорту прийшов в Україну, бо його легко освоїти і незрячим дітям, і дорослим, – розповіла Оксана Потимко.

Заняття настільним тенісом дають змогу незрячим людям розвивати слух, підтримувати поставу, краще орієнтуватися в просторі. Ця гра розвиває реакцію, швидкість мислення, координацію рухів. Це ще одна можливість для незрячої людини подолати певні труднощі, відчути себе успішною, повноцінною та самодостатньою.

Як зазначає Оксана Потимко, у разі зацікавленості інших навчальних закладів для незрячих дітей БО «Фонд родини Нечитайло» готовий і надалі сприяти поширенню цієї гри в Україні, забезпечуючи спеціалізовані заклади необхідним для цього обладнанням.